Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Konsertarrangör: "Luger måste skratta hela vägen till banken"

Kommunala Upp-projektets avtal med konsertarrangören Luger, som innebär att projektet betalar för att ungdomar arbetat gratis på Way out west, har väckt reaktioner inom musikbranschen.

- Jag tycker att det är otroligt "oimponerande" av Upp att de har gjort en så dålig deal. Det är standard på festivaler att ta in ungdomar och låta dem få biljetter i utbyte. Här betalar man dem för att ungdomar ska arbeta gratis. Luger måste skratta hela vägen till banken, säger Gillis Bengtsson, konsertarrangör med bland andra Kapten Röd i sitt stall.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

30 deltagare

Det var i onsdagens tidning som GP kunde berätta hur det kommunala arbetslöshetsprojektet betalat för en skräddarsydd utbildning för 30 ungdomar som avslutades med att de fick arbeta gratis flera dagar med att skapa Way Out Wests VIP-område i Slottsskogen.

Enligt schemat fick trettio deltagare lära sig vad Way out west är för projekt, hur arrangören Luger arbetar med sin idé och profil, men också om bland annat ledarskap, ekonomi och marknadsföring.

"Bara att gratulera"

För hela utbildningspaketet inklusive deltagarnas arbete på festivalen, marknadsföring och så kallad associationsrätt betalade Upp festivalarrangören 414 280 kronor.

I priset ingick också kostnaden för 30 endagarsbiljetter.

- Det är bara att gratulera Luger, de jobbar dagligen med att göra bra dealar, säger Gillis Bengtsson.

Enligt honom är det standard att festivaler byter ungdomars arbete mot festivalband, men han har aldrig hört att någon organisation eller kommun betalt för den typen av överrenskommelsen.

Upp:s projektledare Mattias Rexmo försvarar sig i dagens tidning med att uppgörelsen om utbildningspaketet är unikt.

– Det rör sig om en unik utbildning och det var väl värda pengar, säger projektledaren Mattias Rexmo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.