Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kompositören avsäger sig ansvar för melodin

En sökning på nätet efter kompositören av glassbilens kända melodi leder till musikern och dirigenten Robert Sund. Men han vill inte kalla sig upphovsman.

- Jag avsäger mig allt ansvar för melodin. Jag har inte skrivit detta ljud, säger Robert Sund, internationellt känd dirigent som bland annat lett manskören Orphei Drängar och utsetts till Årets Körledare 1993.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har sedan 1990-talet många gånger blivit kontaktad för att berätta om eller stå till svars för melodin. Och helt fri från inblandning är han inte.

På 1980-talet fick Robert Sund en förfrågan från Hemglass om att skriva en ny melodi till glassbilen. De ville ha en mjuk, fin signal med klockklang att byta ut den gamla signalen mot. Robert Sund nappade direkt på erbjudandet.

- Jag tyckte det lät kul och gjorde i ordning 10-12 förslag på melodisnuttar. Jag jobbade hårt på att få till en fin klang. När jag var klar fick jag betalt för jobbet men hörde inget mer sedan, säger han.

Robert Sund undrade vad det blev av det hela tills han plötsligt en dag hörde en ny melodi från en glassbil, samma melodi som bilen har i dag och en som påminner starkt om en av hans föreslagna melodier.

- Men det var inte något av ljuden jag gjort, de hade ändrat en av mina signaler. Den hade inte alls den klockklang jag fått fram utan lät mekanisk. I min melodi var ljudkällan fin, den hade jag gärna stått för, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.