Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helena Lindholm, professor inom freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Kommunfolk lär sig mer om syrier

I år förväntas 6 200 nyanlända i Göteborgsregionen få asyl. Nyligen fick tjänstemän utbildning i integration och kultur med särskilt fokus på syrier.

– Vi såg att det fanns ett behov bland tjänstemän. Samtidigt talar prognoser för en kraftig ökning av flyktingar under 2016 med en fortsatt majoritet syrier, säger Elizabeth George, enhetschef på Integrationscentrum i Göteborg.

Nyligen sattes tjänstemän i Göteborg i skolbänken för att lära sig mer om Syrien. Seminarierna är främst till för kommunala tjänstemän som i yrket möter nyanlända, men även personal från Skatteverket, Migrationsverket och Försäkringskassan har deltagit.

På senare tid har intresset växt till cirka 200–300 deltagare per tillfälle.

– Vi tror att tjänstemän kan göra sitt jobb ännu bättre om man har bakgrundskännedom om de man jobbar med, säger Elizabeth George.

Helena Lindholm, professor inom freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, var först ut bland föreläsarna. Lyssnarna gavs en översiktlig bild av situationen i Mellanöstern följt av kopplingen till migrationen i dag.

– Människor flyttar på sig, från landsbygd till städer, från syd till nord, mellan olika delar av världen och av olika skäl. I bland på grund av tvång, arbetstillfällen eller på grund av kärlek.

– Vi måste se migration för vad det är.

Helena Lindholm tycker att det finns en katastrofhets som hon anser sprids i medier och politiken.

– Hela samhället, politiken och media präglas av en diskussion med hysteriska proportioner med fokus på kris och katastrof i stället för att förklara vad migration egentligen är.

Helena Lindholm är samtidigt övertygad om att flyktingströmmen kommer att öka om konflikterna fortsätter.

 – Orsaken till flyktingströmmen är krigen. Om det är något som bestämt kan sägas om krig så är det att det leder till flyktingar.

Hon tror inte på att stänga gränser för att styra flyktingströmmen utan lösningarna är fred, stabil vapenvila eller genom att upprätta säkra zoner. Dock poängterar hon att situationen i Syrien är komplex med spridda intressen från många olika grupper och stater.

Samtidigt har debatten i Europa tagit en obehaglig vändning.

– I dag är det en annan ton. Från Alan Kurdi där gensvaret var empati till idag med stängda gränser där migranter beskrivs som ett säkerhetsproblem.

På publikfrågan, om vi ser ett nytt världskrig blir svaret ett trevande nej. Men Helena Lindholm lämnar utrymme för oro och hänvisar till den växande nationalismen i Europa och populistiska röster så som Donald Trump. 

 – Populismen får så lätt genomslag och blir till någon sorts sann berättelse, min åsikt är egentligen är att både politik och media har fallit till föga för en rädsla-logik i stället för att hålla sig nykter.

Serien med seminarier för tjänste- män har arrangerats av Integrationscentrum i samarbete med Göteborgsregionens kommunalförbund. Tidigare seminarier har fokuserat på enskilda länder men också på rubrikerna: lära känna islam, främlingsfientlighet och rasism, att fly till Europa och Sverige. Härnäst, i april, står integration på tur.

– Vi tror att seminarierna på sikt kan öka toleransen. När du ser att dessa människor har liknande bakgrund och saker man kan relatera till så känns okända människor inte lika främmande.