Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Zan Jankovski.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommunen kartlägger göteborgare i Mellanöstern

Kommunen försöker nu snabbt att kartlägga varför göteborgare är överrepresenterade när det gäller unga män som ansluter sig till jihadistgrupper i Mellanöstern. Enligt de ansvariga är arbetet mycket brådskande.

Redan i början av 2013 pekade en rapport från försvarshögskolan ut Göteborg som en stad med en hög andel män som väljer att ansluta sig till våldsamma islamistiska grupperingar i Mellanöstern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Zan Jankovski, chef för den förebyggande enheten inom kultur- och fritidsförvaltningen, är frågan extremt komplex och man har ännu inget tillfredsställande svar på varför just Göteborg sticker ut i statistiken.

– Det kan vara så att den första gruppen unga män som återvände från striderna har inspirerat andra. Sedan sprider det sig som ringar på vattnet.

Zan Jankovski tror inte att det handlar om personer med ett konkret rekryteringsuppdrag.

– Snarare är det så att de här extrema åsikterna sprider sig i kompiskretsar och att de som varit nere och krigat ses som hjältar som andra vill efterlikna.

Zan Jankovski är bland annat chef för fältgruppen i Angered. Personalen där har noterat att Islamiska statens framfart har blivit ett hett samtalsämne bland många ungdomar.

– Är du för eller emot IS är en vanlig kommentar idag, säger han.

IS har också en mycket genomarbetad propagandastrategi. Nästan varje vecka kommer nya välgjorda filmklipp och propagandavideor på sociala medier där kriget glorifieras och beskrivs som en avgörande händelse i världshistorien.

– De är oerhört bra på att tala till identitetssökande ungdomar och få dem att känna sig viktiga. "Just du behövs i kampen", är budskapet, säger Zan Jankovski.

Kommunens utmaning påminner också om den klassiska med utanförskap och gängbildningar.

– Det gäller verkligen att fånga upp ungdomarna i tid. När någon har radikaliserats allt för mycket, då är det i princip omöjligt att få in personen på andra spår.

Det mesta pekar på att det är i Göteborgs östra stadsdelar som flest ungdomar lockas av Islamiska staten. Men Zan Jankovski ser det som en fråga för hela staden.

– Vi har startat arbetsgrupper. Medvetenheten om allvaret finns. Men vi har ännu inga bra strategier för hur vi ska vända utvecklingen, säger han.

Kommunen har ett samarbete med religiösa organisationer, men där måste staden bli bättre, enligt Jankovski. Dario Espiga, (S), ordförande i sociala resursnämnden, säger att kommunen inte tänker spara på krutet.

– Det finns ingen brist på resurser. Problemet är att det här är så nytt att vi ännu inte riktigt har fått grepp om vad som måste göras, säger han.

Ytterligare en aspekt är att det finns tecken på att allt fler unga kurder reser ner för att bekämpa IS. Men här finns ingen officiell statistik alls då varken Säpo eller någon annan myndighet ser det som sitt ansvar att kartlägga andra än "våldsbejakande islamister".

– Lek med tanken vad som händer på sikt när IS-krigare och kurder som har stridit mot varandra där nere möts här hemma, säger Zan Jankovski.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.