Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommunen ger Saab-arbetare matcheckar

Trollhättans kommun erbjuder matcheckar till arbetare som inte får banklån, och kommunens bostadsbolag ger anstånd med hyran.

Direkt när det stod klart att Saab Automobile inte klarade sina löneutbetalningar vände sig IF-Metall till Swedbank för att undersöka möjligheten för medlemmarna att få låna pengar tills lönerna betalas ut, eller tills det att den statliga lönegarantin faller ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

IF-Metall har cirka 1 500 medlemmar på Saab.

– Hittills har väl vi betalat ut ett 50 tal lån sedan i torsdags när vi började erbjuda den här möjligheten, säger Karin Abrahamsson, biträdande kontorschef på Swedbank i Trollhättan.

Lånet som de anställda erbjuds är ett så kallat "in blanco" lån, det vill säga det krävs inga säkerheter att få det. Maxbeloppet en anställd kan få är 20 000 kronor.

– Men lånet måste betalas igen helt när lönen eller lönegarantin faller ut.

– Det här är ju ett väldigt ovanligt förfarande för oss. Vi tjänar inga pengar på det alls. Men vi gör det för att vi vill hjälpa främst våra egna kunder ur en svår situation. Men vi erbjuder ändå lånet till alla Saab-anställda. De behöver inte vara kund hos oss för att få lånet, säger hon.

Saab-anställda med stora skulder hos kronofogden är de som riskerar att inte få lånet.

Men Paul Åkerlund (S), tidigare ordförande i IF-Metall klubben på Saab, numera kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, säger att även kommunen förberett sig på att hjälpa Saab-anställda.

– Ingen kommer i alla fall behöva gå hungrig, vi erbjuder hjälp till matinköp, genom checkar, tills lönen kommer. Men även det kommunala bostadsbolaget Eidar kommer att ge anstånd med hyresinbetalningarna tills lönerna betalas ut för de Saabanställda, säger han.

På ett stekhet Stallbacka utanför Saabs huvudport står Unionens ombudsmän och samlar in underskrifter för att kunna kräva in lönerna för sina medlemmar.

Men alla har ännu inte skrivit på.

– En del har ju semester, men de som kommer skriver på i alla fall, säger ombudsmannen Pär Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.