Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommunen förnekar rekordlång kö

Kön till förskolan i Göteborg är rekordlång. 751 barn har väntat mer än fyra månader. Nästan hälften av familjerna har inte fått ett enda erbjudande.

– Det är alltid svårt att möta behovet av förskoleplatser så här års. Men i år står betydligt fler i kön än vanligt, säger Madeleine Lundstedt, handläggare av förskolefrågor på stadskansliet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En sammanställning från 1 april visar att 324 småbarnsföräldrar i Göteborg väntat mer än fyra månader utan att ha fått något erbjudande. Förra våren var 93 familjer i samma situation.


Blir förbannad
Martin Kumar och hans sambo Anna Troglin bor i Annedal. De hade behövt dagisplats för sonen Axel från förra måndagen. Sedan länge var det bestämt att båda två då skulle börja arbeta igen.

– Men trots att vi stått i kö ett halvår till hela stadsdelen Majorna-Linné har vi inte fått någon plats. Senaste beskedet är att Axel förmodligen kan få dagisplats efter sommaren, säger Martin Kumar.

Tack vare bra och flexibla arbetsgivare jobbar både han och Anna hemifrån varsin dag. Övriga tre dagar är Axel, snart 18 månader, hos morföräldrarna i Torslanda.

– Det funkar, men är samtidigt väldigt stressande. För att få ihop vardagen har vi blivit tvungna att skaffa bil, säger Martin Kumar, som reagerar starkt när ansvariga politiker förnekar att det finns en förskolekö.

– Jag blir riktigt förbannad. Det är kvalificerat skitsnack, säger han.

Martin och Anna är inte ensamma om att ha stått länge i dagiskön. Bara i Majorna-Linné finns just nu 44 småbarnsfamiljer som väntat på erbjudande om dagisplats mer än fyra månader.


Inte råd att tacka nej
Ännu fler köar i Västra Hisingen och Lundby. Linda Jönsson, som bor i Kville, berättar att de fick första erbjudandet om förskoleplats åt dottern Alicia först efter åtta månader.

– Vi ansökte 18 augusti, i samband med att Alicia fyllde ett år, och räknade med att köa max fyra månader, säger hon.

Men det dröjde ända till den 1 april innan det fanns en ledig plats. Trots att förskolan ligger ett par kilometer från bostaden, tackade Linda och sambon Mathias Röjfors ja direkt.

– Vi har inte råd att tacka nej. Det har redan varit tuffa månader eftersom jag är arbetslös och gått miste om a-kassa, säger Linda Jönsson.


Tvingades tacka nej till jobb
I Centrum finns också lång kö till förskolan. Linn Amnäs sökte dagisplats åt dottern Tilde i november i hela stadsdelen.

– Jag hade hoppats kommunen skulle klara fyramånadersgränsen. Nu har jag tvingats tacka nej till ett jobb, jag måste ju vara hemma och ta hand om Tilde ett tag till, säger hon.

Linn Amnäs får vänta minst fyra månader till innan hon kan börja arbeta igen. Häromdagen kom ett besked om plats för Tilde, men först från 16 augusti.

– Vi funderar faktiskt på att flytta från Göteborg, säger Linn Amnäs.


Farmor och mormor
Lena och Oskar Götestam bor också i Centrum. De anmälde sin dotter Stella till dagiskön för åtta månader sedan.

– Helst vill vi ha plats på samma dagis i Vasastan där vår äldsta dotter Svea redan är, men vi sökte även andra förskolor i stadsdelen, berättar Lena Götestam.

För en dryg månad sedan fick familjen ett första erbjudande. Men eftersom den lediga platsen var på en förskola i Johanneberg tvingades de att tacka nej.

– Det skulle bli alldeles för besvärligt att lämna och hämta vid två förskolor som ligger så långt från varandra. Nu litar vi på att mormor och farmor kan ställa upp ett tag till och hoppas på en plats efter sommaren, säger Lena Götestam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.