Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stig Fredriksson sparkas.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommundirektör sparkas

Kommundirektören Stig Fredriksson sparkas av Ales nya politiska ledning. Notan får skattebetalarna stå för.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) vill inte i detalj förklara varför Stig Fredriksson kastas ut, eftersom uppsägningsförhandlingar pågår.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi vill få till förnyelse, förändring och förbättring. För att få genomslag för vår politik är det ett naturligt steg att även byta tjänstemannaledning, säger Mikael Berglund.

Är Stig Fredriksson alltför förknippad med det tidigare rödgröna styret eller ligger det något annat bakom?

– Jag vill inte kommentera det. Jag vill inte prata om honom på det sättet, utan att han får chansen att bemöta det. Jag försöker respektera de människor jag möter, även Stig, säger Mikael Berglund.

Han betonar att alliansen inte har för avsikt att göra någon omfattande utrensning på tjänstemannasidan. Uppsägningen av kommunens högste tjänsteman är ett enskilt ärende, enligt Mikael Berglund.

Haft tjänsten sedan 2005

Stig Fredriksson, som varit kommundirektör i Ale sedan 2005, är fåordig när GP når honom i hans hem.

– Jag har funderat på vad jag ska säga när ni ringer. Kommunstyrelsens ordförande har meddelat att man vill ha en ny ledning med den nya färdriktning Ale ska ta. Det beskedet fick jag i fredags. Sådant här händer i kommuner ibland och nu hände det mig. Några mer kommentarer har jag inte, säger Stig Fredriksson.

Förmodligen kommer det att kosta en rejäl slant att lösa kommundirektören från sin tjänst, då inga sakliga eller personliga skäl har angetts.

– Vi har gjort bedömningen att det här är det bästa för Ale kommun. Jag är ledsen att jag måste svara så tråkigt, säger Mikael Berglund.

”Blev lite förvånad”

Även oppositionen är avvaktande i kommentarerna.

– Jag blev lite förvånad. Vi har fullt förtroende för Stig Fredriksson och tycker att han har gjort ett bra jobb. Men det här är majoritetens ställningstagande och vi får återkomma när vi vet mer, säger blivande oppositionsrådet Paula Örn (S).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.