Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kommunalråd: SD bör inte resa hit

Nässjös kommunalråd Anders Karlsson (C) ber SD-ledaren Jimmie Åkesson att avstå från sitt planerade besök i Forserum i morgon. Men Åkesson vägrar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är inte helt klart vad vi kommer att kunna göra där, det är fortfarande många lösa trådar. Men såvitt jag förstår har vi i alla fall ett besök hos polisen inbokat. Och så hoppas vi att kunna träffa somaliska föreningen, vår egen partiavdelning och skolfolk och andra delar av samhället, säger Jimmie Åkesson.

Uppmaningen från Nässjös kommunalråd kommer efter senaste tidens uppmärksamhet kring misstänkta trakasserier mot somalier på orten. Karlsson uppmanar även andra aktörer att "sluta använda Forserum som politiskt slagträ".

-De kan lägga det här besöket någon annanstans, på en mer neutral plats eller vid ett annat tillfälle, sade Anders Karlsson när han medverkade i Studio Ett i P1.

Att bidra till ännu mer uppmärksamhet nu vore som att hälla mer bensin på brasan, enligt Karlsson. Besöken utifrån, däribland av höga företrädare för Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, har varit så många att det har uppstått en trötthet i samhället.

-De (invånarna) känner sig som en bricka i ett spel, sade Karlsson och tillade att Sverigedemokraternas värderingar inte heller är de värderingar som behövs i Forserum just nu.

Samtidigt underströk han att det vore olämpligt, för vem det än kunde tänkas vara, att besöka orten nu.

Jimmie Åkesson anser att kommunalrådets uppmaning till SD-ledningen att inte komma dit är "anmärkningsvärd".

-Men jag förstår att han är pressad, det är en situation som håller på att glida honom ur händerna, säger Åkesson.

TT: Hur kom tanken upp att åka dit?

-Det har ju blivit en väldig debatt om det här. Och tyvärr så vet vi av erfarenhet att den bild som ges i etablerade medier kanske inte alltid är samma bild som invånarna i samhället har. Huvudsyftet med att åka dit är att få en egen bild av situationen, säger Åkesson.