Nösnäsgymnasielärarna Ronnie Johansson och Daniel Eilhoff är båda nominerade till årets yrkeslärare. Bild: Camilla Moestedt
Nösnäsgymnasielärarna Ronnie Johansson och Daniel Eilhoff är båda nominerade till årets yrkeslärare. Bild: Camilla Moestedt

Kollegor kan bli årets yrkeslärare

Gymnasieskolan har kö in på sina teknikutbildningar. Tidigare har både elever och lärare prisats. Nu kan det bli ytterligare utmärkelser för Stenungsundsskolan då årets yrkeslärare ska utses i Västsverige.

ANNONS
|

Två av tre finalplatser i tävlingen har nämligen gått till Teknikcollage Stenungsunds lärare Ronnie Johansson och Daniel Eilhoff.

– Det är fantastiskt roligt och visar återigen på vilken hög kvalitet vi har på våra tekniska utbildningar, säger Niklas Brattefors, rektor vid Teknikcollage Stenungsund på Nösnäsgymnasiet.

Lärarna själva är förstås också både stolta och glada.

– Det är en jätteära bara att ha blivit nominerade, men också ett kvitto på att det vi gör fungerar i praktiken, säger Daniel Eilhoff, yrkeslärare i industri- och processteknik.

Finalen i tävlingen "Utmärkelsen" avgörs i samband med gymnasiedagarna på Svenska Mässan 10 oktober. Vinnaren utses av SAK-rådet, som består av representanter från arbetsmarknadens parter och politiska företrädare i Göteborgsregionen.

ANNONS

Just samverkan med det lokala näringslivet anser lärarna själva är framgångsreceptet för skolan som har kö in på sina teknikutbildningar.

– De är både med och styr innehållet i våra utbildningar, samt erbjuder praktikplatser till våra elever, som också framgångsrikt driver och tidigare vunnit priser med olika UF-företag, säger it-läraren Ronnie Johansson, som även förra året var nominerad till bästa yrkeslärare, men då föll på mållinjen och slutade på en andra plats.

– Det gör också att det vi lär ut, och eleverna får jobba med, inte bara är något "hitte-på", utan har faktisk förankring i verkligheten. Som lärare är det också fantastiskt roligt att jobba under de förutsättningarna och veta att de elever vi skickar ut i arbetslivet efter avslutade studier går en strålande framtid till mötes där de i princip kan välja och vraka mellan jobben, säger Daniel Eilhoff.

Eleverna som går på utbildningen verkar både nöjda och stolta över sina lärare.

– Vi förväntar oss att de vinner, eftersom det nästan blivit lite av tradition. Vi har vant oss med att någon på skolan vinner pris i stort sett varje år, säger Elias Andersson som går fjärde året på Nösnäsgymnasiet och som förra året tog hem titeln "årets gymnasieskola".

ANNONS

Elias Andersson har tidigare själv tävlat för skolans räkning och vann då pris med sitt dåvarande UF-företag och hjälper nu treorna på skolan med samma arbete som rådgivare.

Ronnie Johansson och Daniel Eilhoff hoppas förstås att han får rätt.

– Men det är som sagt en ära bara att ha tagit sig så här långt och kul inte bara för oss, utan hela skolan, säger Daniel Eilhoff.

Fakta: Utmärkelsen

  1. Delas ut av Göteborgsregionen för att uppmärksamma och premiera skolor, företag och yrkeslärare som arbetar långsiktigt, strategiskt och kvalitativt med samverkan mellan skola och arbetsliv.
  2. Vinnarna i de fem kategorierna i tävlingen tilldelas ett pris och får under kommande år fungera som goda exempel för just denna samverkan.
  3. Utöver årets yrkeslärare delas även pris ut till årets grundskola, årets gymnasieskola, årets mindre och större företag.

Källa: Göteborgsregionen

ANNONS