Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett 30-tal man, anställda av Entropi SAB, arbetar i stort sett dagligen med att ta upp tjock och giftig olja ur klippskrevor och vikar längs med Tjörns västkust.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kokosolja ska rena klipporna

Saneringen av oljan på Tjörn har gått mycket långsamt sedan den miljöfarliga lacknaftabaserade metoden stoppades. Nu ska kokosolja och torv göra jobbet i stället.

Sedan början av april har endast spadar, skrapor och andra handverktyg använts i kampen mot oljan. Detta efter att länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten stoppat den misstänkt miljöfarliga metoden att finsanera med kallavfettningsmedel som innehåller lacknafta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu har myndigheterna och Tjörns kommun enats om att prova ett annat sätt – med torv och kokosolja. Torven läggs dels på oljan för att skydda fåglar från att få den på sig. Men den suger också åt sig olja vilket gör den lättare att få upp. Kokosoljan, som är ett vegetabiliskt fett, ska hjälpa till att lösa upp den.

– Vi har kommit överens om att testa det här ett tag nu. Det är den bästa tänkbara metoden nu om man ska ta hänsyn till hav, djur, människor och turism, säger Maud Wik, miljöchef på Tjörn.

Folk från länsstyrelsen, som haft insyn i saneringsarbetet sedan oljekatastrofen var ett faktum den 16 september i fjol, tycker också att det är bra.

– Det finns inga snabba och enkla vägar vid sanering av olja och det kommer att ta tid. Men kokosfett är vegetabiliskt och används inom livsmedelsindustrin och vi har i samråd med Tjörns kommun kommit fram till att testa denna metod. Dock ska man inte förvänta sig att det kommer att bli helt rent från olja på klipporna, säger Anna Dimming, marinekolog på länsstyrelsen.

Tidigare under året talades det om att hinna sanera färdigt merparten av öarna före sommaren. Nu är det mycket oklart om några områden förutom Grönskären kommer att bli helt klara.

– Vi är redan en bit in i maj och arbetet är mycket väderberoende. Det är svårt att finsanera när det är stark vind och högt vatten, säger Maud Wik.