Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

– Jag hoppas verkligen att det blir en ändring, säger Kajsa Ericson till vänster som följs av Wiola Carlson, Bengt Gunnar Viking Berg, Kerstin Ekelund, Gunborg Carlsson och Annalisa Hilmersson. De är alla kritiska till att äldreboendets kök inte ingick i upphandlingen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kocklagade maten försvinner

Från kocklagad mat i huset till vakuumförpackad mat som levereras en gång i veckan. Anhöriga och boende på Vickans äldreboende ser förändringen som en miss av Kungsbacka kommun.

GP träffar en grupp boende på Vickans äldreboende i Onsala som i dag drivs av företaget Förenade care. De äldre har inte nog av lovord att ösa över personal och matutbud.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Bara att det luktar i korridoren. Det räcker, säger Bengt Gunnar Viking Berg som säger sig ha god aptit.

Men han, hans grannar på Vickan och anhöriga är oroliga över den förändring som väntar när företaget Vardaga 1 april tar över driften. Förra veckan fick de veta att de inte längre kommer att få mat som lagats av kocken i huset. I stället har företaget ett samarbete med matjätten Dafgårds i Lidköping.

– Kommunen har missat att ställa krav på att maten ska lagas här. Det finns ett tillagningskök som inte kommer att användas och personalen i köket är fantastisk. De boende kan komma med önskemål och när det är soppa bakas det bröd, säger Kerstin Ekelund som har sin mamma Annalisa Hilmersson på Vickan.

Frågorna om hur det ska fungera är många. Finns det specialkost för alla som behöver det, vad händer om det blir felleverans och hur ska personalen hinna med allt?

– Här finns ett kök och så tar man bort det, samtidigt som man byggt ett kök på kommunen nyaste äldreboende Vallda-Heberg, säger Ingela Ander, vars man har växelvis boende.

De anser att kommunen får ta ansvar för att köket inte kom med som krav i upphandlingen och, om det behövs, skjuta till pengar för en kock.

Men Leif Nilsson, utvecklingsledare inom kommunens äldreomsorg, ser ingen möjlighet att ändra på något nu.

– Vi har handlat upp efter vissa förutsättningar och alla har haft möjligheterna att lämna anbud och då har det här företaget vunnit. Vad som kan hända i en framtid får vi se, men att ändra på förutsättningarna nu ser jag inte som möjligt.

Kungsbacka kommun ställde inga krav på hur maten skulle tillagas, däremot skulle den leva upp till kommunens kost- och nutritionsprogram.

När kommunen utannonserade upphandlingen stod det att köket på Vickan var ett mottagningskök. Senare samma vår klassades köket om till tillagningskök och all varm mat började lagas där.

Regionchef Gertrud Öjetoft ser bara förbättringar med Vardagas modell med matleveranser, även om personalstyrkan samtidigt kommer att krympa.

– Huvudkomponenterna som fisk, fågel kött och såser levereras i förpackningar om tio en gång i veckan, medan omsorgspersonalen på plats ska skära grönsaker och koka potatis. Skramlet från köket och matdoften kommer ännu närmare de boende.

Hon garanterar lösningar för alla specialkoster och att det kommer att finnas en flexibilitet i utbudet.

– Det här är ett koncept som vi har arbetar efter i många andra verksamheter, under lång tid, och vi har god erfarenhet av samarbete med Dafgård.