Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kock & Vin öppnar som Koka

5 frågor till Björn Persson som efter 14 år stängt stjärnkrogen Kock & Vin och på fredagen öppnar Koka i dess ställe.

Du lämnar Michelinstjärnor bakom dig för att börja om i kväll fredag?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det stämmer bra. Ingen invigning, vi öppnar bara. Vi har lagt ned enormt mycket arbete och det blir enormt vackert. Vi vill gärna ha en ny stjärna.

Jag passerade förbi och kikade in genom fönstret på torsdagen - hinner ni verkligen klart?

- Jadå, det gör vi. Vi gör de sista justeringarna i matsalen med bord och så. Men köket har varit klart sedan länge. Jag pratade med hantverkarna och frågande när de kunde vara klara, så i onsdags bestämde vi oss för att öppna på fredag. Det är bara att hoppas att alla levererar …

Hur har ni tänkt?

- Om vi hade öppnat Kock & Vin i morgon, vad hade vi gjort då? De frågeställningarna, vi gör det ingen annan vågat göra, blir av med Michelinstjärnan och White Guide. Hade vi öppnat en månad senare hade vi haft dem kvar, men det här är lite mer hardcore, de får helt enkelt komma och testa oss igen.

Hur mycket kommer man att känna igen sig?

- Lokalmässigt kommer man inte att känna igen något mer än taket. Matmässigt kommer man att känna igen väldigt mycket, det är samma filosofi hur vi arbetar. En del fått för sig att vi ska göra något helt annat men vi gör det bara lite enklare och billigare. Vi har inte enklare råvaror, men i stället för bara större menyer kommer man också att kunna äta trerätters. Så tre-, fem- och sju-rätters. Trerätters tar vi bara fyrahundra kronor för och det är ju nere på kvarterskrogsnivå.

Du låter inte det minsta nervös?

- Nej, jag är inte orolig, inte ett dugg. Jag vet vilken kvalitet vi kommer att leverera och på vilket sätt vi kommer att göra det och i vilken miljö. Och alla i personalen är kvar, alla vill vara med och tycker det är kul och brinner för det här. Nu gör vi en lägre tröskel och hoppas att alla ska känna sig välkomna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.