Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Knepen som höjer bostadens värde

Inför en stundande försäljning kan det vara bra att sminka upp sin bostad en smula. Men en renovering kräver både tid och pengar. Vi frågade Gustav Hansson, mäklare på Fastighetsbyrån, om några enklare knep som kan höja bostadens värde.

Inför en försäljning är det alltid bra att se över bostadens skavanker. Att putsa upp de mest betydande delarna är en god idé som också kan generera en bra utdelning. Enligt Gustav Hansson, mäklare på Fastighetsbyrån, är köket bostadens centrum och det rum som flest spekulanter först styr kosan mot.

– Med små medel kan man skapa stora förändringar i köket. En enkel insats är att måla om köksluckorna och byta beslag. Spekulanter tittar oftare på sådant än på till exempel vitvaror i köket, så det blir en billig insats i jämförelse.

 

Spekulanter har också alltid ett extra öga för badrummet. Har man ingen tvättmaskin är det en bra idé att sätta in, så länge de tekniska bitarna som el och vatten finns och gör det möjligt.

– Annars ska man se till att badrummet är genomgående rent. Är badrummet kaklat får man heller inte glömma att putsa fogarna, det gör stor skillnad på helhetsintrycket. Man kan också använda kakelfärg eller kakeldekor om man tycker att kaklet stör. Ett annat enkelt knep för just badrum är att ha bra belysning, säger Gustav Hansson.

 

Något annat som kan ge en rejäl värdeökning är att fixa till större ytor som golv och väggar. Ett snyggt trägolv lockar generellt mer än plastmattor och ger intrycket av en bostad som inte behöver totalrenoveras.

– Det krävs lite mer men ett slipat och lackat trägolv förändrar hela intrycket och höjer i princip alltid värdet. Väggarna bör man måla om. Är de redan fräscha kan man se över något av rummen. Ett hett tips är sovrummet, välj en lite dovare färg som ger ett mysigt intryck, det är ofta uppskattat i ett sovrum, säger Gustav Hansson.

 

När bostaden fått sig en genomgång gäller det att inte snubbla på mållinjen. Inför själva visningsdagen är det bra att inte ha överbelamrade garderober.

– Släng inte in saker som du inte vill ha framme i garderoberna. Många spekulanter tittar ofta igenom förvaringsmöjligheterna. Fyll garderoberna till ungefär 60 procent, det ger en känsla av rymd. Se också till att vädra ut ordentligt så att det luktar gott men inte för personligt, säger Gustav Hansson.