Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klustervapen nytt hot mot Misrata

Muammar Gaddafis styrkor använder internationellt förbjudna klustervapen i Misrata, enligt människorättsgrupper.

En klusterbomb öppnas i luften och släpper ut en mängd små sprängladdningar som sprids över stora områden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De utgör en stor risk för civila, både under attacker på grund av sin urskillningslösa natur och efteråt på grund av de fortfarande farliga odetonerade blindgångarna som sprids ut, förklarar Steve Goose, chef för vapenavdelningen i människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

"Absolut inte"

Användandet av klusterbomber rapporterades först av The New York Times som sade sig ha fotograferat spansktillverkade bomber av typen MAT-120 i Libyen.

Därefter har HRW undersökt bombrester i Misrata och talat med ambulanspersonal som säger sig ha sett klusterbomber användas under angreppen. Minst tre bomber ska ha exploderat senast natten till i torsdags och ha landat omkring 300 meter från sjukhuset i Misrata.

Men regeringen förnekar att dess styrkor använder sig av de förbjudna vapnen.

– Absolut inte. Om dessa bomber används finns bevisen kvar i dagar och veckor, framhåller regeringstalesmannen Musa Ibrahim och uppmanar sina motståndare att lägga fram bevis.

Farlig hjälpinsats

Ett team från Röda korset anlände till Misrata från Tripoli på lördagen för att utvärdera situationen. Teamet släpptes in av den libyska regimen.

Sjukhusen i staden har länge varit överfulla. För var dag som går förvärras situationen när nya döda och skadade kommer in. Läkarna har helt enkelt inte kapacitet nog att ta hand om alla skadade och tvingas skriva ut patienter som inte är färdigbehandlade för att bereda plats för nya.

– De är överhopade av skadade, säger läkaren Morten Rostrup från Läkare utan gränser via satellittelefon.

Rostrup fanns ombord på ett av organisationens fartyg som lämnade Misrata i fredags för att ta sig till Tunisien med 65 skadade. Ett annat skepp fick med sig uppåt 1 200 personer, främst afrikanska och asiatiska migranter, till rebellfästet Benghazi i öster.

Tio gånger så många skulle behöva lämna staden, enligt Internationella organisationen för migration (IOM) som hyrt in fartyget. Det kontinuerliga bombregnet över staden försvårar insatsen avsevärt.

– Vi kunde inte komma fram till de mest utsatta, de som behöver ta sig ut snabbast, eftersom det var för farligt, sade IOM-koordinatorn Jeremy Haslan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.