Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emilia Appelqvist, till vänster, i kamp om bollen med Kosovare Asllani på en landslagsträning. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klubbyte ska ta Appelqvist till OS

Att byta klubb till en allsvensk nykomling låter inte så smart om man vill ta en plats i OS-truppen. Djurgårdens Emilia Appelqvist tror tvärtom att det kan förstärka chanserna. -Jag kommer att få ta mer ansvar nu, säger hon.

På fredag spelar fotbollslandslaget EM-kvalmatch mot Slovakien. Vid landslagssamlingen i Malmö tränar man på att utnyttja det faktum att man har snabba anfallare och få ett genomgående högre tempo i matcherna. Och på att behålla försvarsspelet som funkade bra i OS-kvalet för en månad sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då fick mittfältaren Appelqvist spela från start i två av tre matcher. Nu siktar hon på att ta en plats i OS-truppen.

-Det är förstås det jag strävar efter. OS-truppen blir en mindre trupp, så för att ha chansen så gäller det att göra det bra i klubblaget och när man är med i landslaget. Jag får se hur långt det räcker.

Ville hem

26-åringen inledde fotbollskarriären i Bälinge, gick därefter till AIK och Tyresö innan det blev Piteå 2013, först som lån. Där var hon med och tog laget till en tredjeplats i damallsvenskan i fjol.

Att hon valde att gå till Djurgården, som nu återvänder till högsta serien, finns flera skäl till.

-Jag ville hem till Stockholm, jag är djurgårdare sedan barnsben och när jag pratade med Djurgården så kändes det som att de hade något bra på gång. En långsiktig satsning. Det kändes rätt att komma dit, säger hon. -Jag tänker alltid på min egen utveckling, hur jag ska kunna ta ett steg till. Och jag tror att med det ansvaret som jag kommer att ha så gör det mig till en bättre fotbollsspelare. Jag tror inte att det kommer att försämra chanserna till OS-spel.

Båda spelar i Djurgården

Efter några månader i nya klubben är hon än mer övertygad om att hon gjort rätt.

-Vi har en bra mix i laget. Det är mycket nytt, många nya spelare och nytt ledarteam. Men vi har blivit allt bättre så det känns lovande inför den allsvenska starten.

I Stockholm finns också sambon, hockeyspelaren Daniel Brodin som också spelar i Djurgården.

-Det är lite roligt att vi spelar i samma klubb. Vi har varit på olika håll och kanter, nu blev det perfekt att vi båda kan spela hemma i Stockholm.