Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klimatmärkning sågas

Klimatmärkningen kan lura konsumenterna att stirra blint på ett miljöproblem utan att se till helheten. Det anser Naturskyddsföreningen inför sin Miljövänliga vecka som i år har temat "Mat för ett bättre klimat."

För några dagar sedan meddelade organisationen Svenskt Sigill att den omdiskuterade klimatmärkningen av livsmedel skulle bli verklighet under hösten. Samtidigt förklarade Krav att det inte skulle bli någon separat märke, utan kriterierna ska istället bakas in i nuvarande märkning. Krav får nu stöd av SNF:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Valet mellan olika livsmedelskategorier, exempelvis kött och grönsaker, är viktigare än en tilläggsmärkning eller inte, eftersom de stora utsläppsskillnaderna finns mellan olika livsmedel. Ett kilo kött ger femtio gånger mer utsläpp än ett kilo bönor, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

- Svenskt Sigill gör mycket som är bra men deras klimatmärkning är olycklig och direkt förvirrande på flera sätt. Ett exempel är att det saknas regler för mängden handelsgödsel som får spridas, trots att spridningen leder till utsläpp av den kraftfulla växthusgasen lustgas, säger Mikael Karlsson.

Sedan 1990 har den svenska köttkonsumtionen ökat med mer än 50 procent vilket ökat svenskarnas klimatbelastning med över två miljoner ton växthusgaser, att jämföra med Sveriges totala utsläpp på omkring 65 miljoner ton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.