Klimatet åter i vågskålen

ANNONS
|

Klimatlarmen har i år duggat tätare än någonsin tidigare.

Trots detta är det enda existerande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, i fara.

På måndagen inleds en ny runda av FN:s klimatförhandlingar. Då ska Kyotos öde avgöras.

Förhandlingarna, som pågår fram till 7 december, äger rum i Doha i Qatar - ironiskt nog det land som har de högsta utsläppen av växthusgaser per capita i världen.

Orsaken till att Kyotoavtalet befinner sig i stöpsleven är att det måste förnyas vid årsskiftet, annars upphör det att gälla.

Men flera av de viktigaste signaturländerna - Kanada, Japan, Ryssland och Nya Zeeland - har redan sagt att de inte kommer att skriva på en förlängning. Det skulle i så fall innebära att bara EU och Australien blir kvar, och att avtalet mest blir symboliskt.

ANNONS

Samtidigt som Kyotos framtid avgörs, ska länderna börja förhandla fram ett helt nytt avtal som ska godkännas 2015 och börja gälla 2020.

Detta kommer att bli mycket svårt eftersom de gamla motsättningarna mellan u-länder och i-länder och mellan USA och Kina kvarstår. Till en början kan man gömma sig bakom procedurfrågor, men inom ett par år tvingas man börja samtala på allvar. Utgången är högst oviss.

Kyotoavtalet innebär åtaganden endast för de i-länder som skrivit under protokollet: EU-länderna, Japan, Kanada och Ryssland. De åtog sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med fem procent till 2012, beräknat utifrån 1990 års nivåer. Problemet är att de bara svarar för ungefär en tredjedel av de globala utsläppen.

De största utsläppsländerna, Kina och USA, band sig inte för några minskningar. Kina har sluppit åtaganden eftersom det räknas som ett u-land medan USA valt att stå utanför avtalet. (TT)

ANNONS