Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klassresa i repris

Få tv-program har väckt så mycket debatt som Janne Josefssons På rätt sida älven. Fortfarande väcker det starka känslor bland de som var med.

I reportaget från 1987 åker Janne Josefsson femmans spårvagn mellan Örgryte och Biskopsgården tillsammans med tre riksdagspolitiker från Göteborg. Under spårvagnsresan framträder en tydlig bild av klyftorna i Göteborg och hur olika förutsättningar barn har beroende på var de växer upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Janne Josefsson följer två klasser i årskurs nio, bosatta i var sin ända av femmans spårvagn i Göteborg, en i Nya Lundenskolan i Örgryte och en i Sjumilaskolan i Biskopsgården. En grupp elever från varje klass intervjuas om sin syn på sig själva, sina drömmar och förväntningar.

Programmet blev mycket omdiskuterat och kritikerna menade bland annat att programmet var ensidigt och hängde ut enskilda.

- Det blev ett jävla liv efter filmen och mycket diskussioner, men jag trodde aldrig i livet att den skulle omtalas en kvarts sekel efteråt, säger han.

Men det gör den. När GP gör om spårvagnsresan med Janne Josefsson möter vi flera som kommer ihåg programmet.

I uppföljningen som SVT gjorde 2006 ville ingen från Örgryte vara med och ursprungsprogrammet kan inte repriseras utan de medverkandes medgivande.

Sedan 1987 har inkomstklyftorna ökat markant mellan invånarna i Örgryte och Biskopsgården. För 25 år sedan tjänade Örgryteborna i snitt 40 procent mer än invånarna i Biskopsgården. I dag är motsvarade siffra 90 procent mer, löpande penningvärde.

- Avståndet mellan barnen som växer upp i Örgryte och Biskopsgården är ännu större i dag, de delar inte ens samma värld i längre, de växer upp på två olika planeter. Jag kan bli deprimerad när jag tänker på att jag i reportage efter reportage varnat för getto-bildningen i stan. Men det har bara blivit värre och värre. I dag vet jag inte om det finns någon återvändo, säger Janne Josefsson.

Läs hela reportaget i söndagens GP eller på www.gp.se/gpplus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.