Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

För tre år sedan vägde Christer Gustavsson över 130 kilo. I dag är han 40 kilo lättare och cykling är hans stora grej.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klassiker även i Göteborg

Känns En svensk klassiker för mastig? Då finns en numera en lokal variant: Göteborgsklassikern.

Utmärkelsen En svensk klassiker har funnits sedan 1971 och innebär att man inom en tvåmånadersperiod ska genomföra Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet. En ordentlig utmaning, som kräver ordentligt med träning och resor över hela Sverige. Därmed genomförs klassikern också främst av människor som redan har träning som en naturlig del av vardagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därför skulle det vara bra med en något enklare utmaning, för de som vill förändra sitt liv från soffpotatis till aktiva, ansåg Carl Johan Behre, som är initiativtagare till Göteborgsklassikern.

Han är överläkare och docent vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och har specialiserat sig på fetma. Genom åren har han gjort sig känd som en stark förespråkare för vardagsmotion.

– Det är faktiskt bättre att vara överviktig och röra sig regelbundet än det är att vara smal och passiv. Det vi vill uppnå med Göteborgsklassikern är att göteborgarna ska bli mer aktiva, och det tror jag att vi kommer lyckas med, säger Carl Johan Behre.

Att genomföra Göteborgsklassikern innebär att man inom ett år ska vara med i Hisingen runt (50 kilometer cykel), Göteborgsimmet (en kilometer i öppet vatten) och Finalloppet (10 kilometer löpning i Skatås). För den som är van vid till exempel Göteborgsvarvet kan distanserna framstå som rena barnleken. Men ser man det så, har man missförstått syftet, menar Carl Johan Behre.

– Visst, det kanske inte är samma utmaning. Men om man tycker att det är för korta distanser, ja då kan man väl springa fortare i stället. Dessutom är ett lopp som Göteborgsvarvet är så pass stort att det inte behöver växa mer ändå.

– Om man jämför Hisingen runt med Vätternrundan, och frågar sig: vad är hälsovinsten med att cykla 30 mil i stället för fem, så får man svaret att det egentligen inte finns någon. Visst, det är en häftig grej – men det frälser mest de som redan är frälsa. Här har vi i stället mål som är nåbara för alla.

En av dem som bestämt sig för att delta i Göteborgsklassikern är 39-årige Christer Gustafsson. För tre år sedan tränade han aldrig och vägde en bit över 130 kilo. I dag har han gått ner 40 kilo, nu är han aktiv i Hisingens cykelklubb och tränar runt fem pass i veckan. Cykling är hans stora grej och årets viktigaste mål är att cykla Vätternrundan på under tio timmar. De övriga disciplinerna i Göteborgsklassikern ser han mest som en kul grej.

– Jag har sprungit Blodomloppet och Midnattsloppet förut, det brukar vara roligt. Jag ska springa Göteborgsvarvet nu också, men senaste gången jag löptränade var på nyårsafton, så vi får väl se hur det går.

Annars är han mest orolig för simningen. En kilometer simning i öppet vatten kan vara jobbigare än man tror.

– Det är väl ingenting jag brukar göra. Men jag får väl köpa ett klippkort på Lundbybadet eller något, så jag hinner träna upp det lite.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.