Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fröhuset i Trägårdsföreningen blir Alfons Åberg-hus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klartecken för Alfons-hus

Alfons Åberg-huset kan stå klart lagom till Kulturkalaset nästa år. Det är i alla fall Anneli Hulthéns (S) förhoppning.

Under onsdagen gav kommunstyrelsen klartecken om igångsättning och ombyggnad av Fröhandeln i Trädgårdsföreningen. Där ska det bli ett barnkulturhus med Alfons Åberg och hans vänner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I dagsläget vågar jag inte göra en bedömning när huset är klart, det har redan dragit ut på tiden. Men det hade varit roligt om det var klart till nästa Kulturkalas, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

En ombyggnad av Fröhandeln och anpassning av lokalerna i närheten kostar närmare 15 miljoner kronor.

I dag finns anställda från park- och naturförvaltningen i Fröhandeln. De måste nu flytta.

Björn Johansson vid stadsledningskansliet har utrett frågan kring Fröhandeln. Han räknar med att ombyggnaden drar igång under hösten. Eftersom huset är byggnadsminnesmärkt krävs särskild varsamhet.

Alfons Åberg-huset ska drivas av en stiftelse, men Göteborgs kommun stöder verksamheten. Utöver ett stiftelsekapital på 20 000 kronor lovar även politikerna ett driftsbidrag på 1,5 miljoner kronor om året under fem år. De pengarna ska användas för att anställa två pedagoger som tar emot barn och skolklasser.

De borgerliga tycker att idén med ett barnkulturhus är jättebra, men är fortsatt skeptiska till upplägget. Det handlar dels om placeringen av barnkulturhuset, dels om driftsformen och ekonomin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.