Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hugo, Lova och Malte Anberg följer gärna med och handlar fisk.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klart att fisk är smart mat

Intelligent av fisk? Ja, kanske. En ny svensk studie visar att tonårskillar som äter fisk minst en gång i veckan presterar bättre än sina jämnåriga på intelligenstest.
Killar som i 15-årsåldern åt fisk en gång i veckan var tre år senare sex procent smartare än sina jämnåriga. Fisk dubbelt så ofta innebar en fördubbling till tolv procent, visar undersökningen av nästan 4 000 tonårskillar i Västra Götaland.

Pojkarna hade i 15-årsåldern deltagit i en undersökning av matvanor i Västra Götaland. Resultaten jämfördes sedan med de intelligenstester som görs vid mönstringen i 18-årsåldern.

- Hur vi än vänder och vrider på resultatet så står de här klara sambanden fast, säger professor Kjell Torén vid Sahlgrenska Akademin.

Resultatet stod sig även med hänsyn tagen till socio-ekonomiska faktorer, bostadsstandard, föräldrarnas utbildning, tonåringens hälsotillstånd, motionsvanor och vikt.

Professor Torén har lett studien som är ett samarbete mellan forskare vid Centre for Brain Repair and Rehabilitation och avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet. I dag publiceras den i Acta Paediatrica, en internationell vetenskaplig tidskrift.
Sambandet ännu okänt
Att fisk i kosten gynnar en positiv utveckling av nervsystemet både på barn och vuxna är välkänt från flera andra studier. Redan i fosterlivet kan utvecklingen påverkas om den blivande mamman äter fisk. Men detta är den första studien som undersökt effekten på tonåringar.

Exakt hur sambandet mellan fisk i kosten och bättre intellektuella prestationer ser ut vet man inte ännu. Men fisk innehåller de nyttiga fettsyrorna omega-3 och omega-6, båda väsentliga för nervsystemets utveckling under fostertiden. Vilken roll fettsyrorna har spelat för undersökningens resultat vet man inte. Helt enkelt därför att man inte skilde mellan konsumtion av fet fisk, med högt innehåll av omega-fettsyror, och vit fisk med betydligt lägre innehåll.
Nya data insamlade
- Därför har vi just samlat in nya data bland 15-åringar i Västra Götaland, säger Kjell Torén. I det nya frågeformuläret finns möjlighet att skilja mellan fet och mager fisk.

Dessa data skall nu samköras med begåvningstester som genomförs vid mönstringen.

- Det är alldeles för tidigt att gå ut med några rekommendationer, det vore helt fel. Däremot kanske man kan börja se konsumtion av fisk som en markör för intelligens, säger Torén, som medger att han själv äter fisk "förtvivlat".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.