Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sebastian Höckert (Swedish Taste), Gustav Trägårdh (Basement) och Linus Ström (Thörnströms Kök)

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klara, färdiga, laga mat!

Stockholm, Stockholm, Stockholm. Så har det sett ut de senaste åren i Årets kock. Men nu har tre Göteborgskockar gått vidare till finalen.

Två Dagar träffade tre avslappnade finalister i restaurangköket på Basement för att se om de kunde laga något enkelt och för att prata förväntningar inför den stora finalen i slutet av januari. Och försöka få ett svar på frågan varför Göteborgsmaten plötsligt går hem igen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För det har varit illa ställt i de senaste Årets kock-finalerna. Det är tre år sedan någon göteborgare ens var med bland de sex i finalen.

– Här efterfrågas inte innovativ och spektakulär mat. Tidigare har fokus varit på fluff, lödder och pärlor, men det är inte vår grej. Nu börjar rustik mat, som tjocka fiskbitar med smörsåser, komma tillbaka så jag tror vi är förlåtna igen, säger Gustav Trägårdh på Basement, en av finalisterna.

Så jodå, de kan laga något enkelt. När Gustav och hans medfinalister Sebastian Höckert från Swedish Taste och Linus Ström från Thörnströms kök, får i uppgift att laga något gott med max fem ingredienser (förutom basvaror) är det inte svårt för dem att anta utmaningen. Trots att det bara är en dryg månad kvar till finalen i Stockholm när de tre träffas, är de mer skojfriska än spända.

– Det är ju sånt här som är roligt. Att träffa kolleger och snacka skit, säger Linus Ström och vänder ner strimlad vitkål i den varma sojadressingen.

– Ja herregud, vi lagar ju bara mat. Vi räddar inte liv. Våra jobb är rätt triviala egentligen, men självklart ska jag göra så gott jag kan i tävlingen. Nu är man ju en av sex i Sverige, så nu får man kamma sig! säger Gustav Trägårdh.

Sebastian Höckert är finalens yngste med sina 22 år. Han tog sig hela vägen genom semifinalerna med en rätt på lammytterfilé, lammlägg, cocobönor och trattkantareller.

– Jag kommer nog att vara lite nervös, men jag brukar bli väldigt fokuserad när det är tävling, så det ska nog gå bra.

Nu har han också nytta av erfarenheterna från sin tid i London, där han jobbade för Tom Aiken, en kock som har rykte om sig att vara högljudd i köket.

– Där lärde jag mig massor om matlagning, men också hur jag inte vill bete mig i ett restaurangkök. Jag tror inte man får fram bättre resultat om någon gapar och skriker åt en. Däremot har jag lärt mig att hantera när det är surrigt runtomkring mig, så det kan jag säkert använda i finalen, säger Sebastian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.