Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kineser köper hela Saab

Två kinesiska bolag är redo att köpa hela Saab Automobile. Beskedet möts av jubel men också av skepsis och ännu återstår många turer innan affären är i hamn.

Pang Da och Youngman har tecknat en så kallad avsiktsförklaring om att köpa alla aktierna i Saab Automobile för 100 miljoner euro. De uppges också vara villiga att skjuta till de pengar som behövs för rekonstruktionen samt finansiering av finansplanen.
– Nu är företagets framtid verkligen säkrad. Framtiden ser mycket ljus ut nu. Vi har de djupaste fickorna ombord nu som säkrar att bolaget kommer att blomstra, så jag är mycket glad över det här, säger Saabägaren Swedish Automobiles vd Victor Muller till TT på fredagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


"Kvar i Trollhättan"
Saabs produktion i Trollhättan blir kvar även om Youngman och Pang Da tar över, enligt Muller, som säger att detta har varit ett villkor för överenskommelsen.
– Produktionen i Sverige är absolut garanterad, säger Muller, som också säger att de tilltänkta nya ägarna vill starta produktion i Kina.
Totalt är de kinesiska bolagen, enligt Muller, beredda att totalt investera mer än en halv miljard euro, motsvarande ungefär 4,5 miljarder kronor, i Saab.
Avsiktsförklaringen gäller till och med den 15 november, förutsatt att Saabs rekonstruktion fortsätter. För att det ska bli ett slutligt avtal om en försäljning krävs godkännande från berörda myndigheter, Swedish Automobiles aktieägare samt det kinesiska National Development and Reform Commission (NDRC) och förra Saabägaren General Motors (GM), enligt Muller.
Överenskommelsen medför att Saabs rekonstruktör Guy Lofalk dragit tillbaka sin begäran om att rekonstruktionen av Saab Automobile ska upphöra.

Steg åt rätt håll
Martin Sköld, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, är positiv, men samtidigt lite skeptisk, till uppgifterna och framhåller att Saab-affären kantats av tvära kast under en lång tid.
– Visar det sig att det finns substans bakom avsiktsförklaringen och att man slutligen lyckas driva affären i hamn så är det ett steg i rätt riktning. Saab får en stabil ägare som är förankrad i Kina som kommer att vara en viktig marknad i framtiden, säger han till TT.
– Prognoser över tillväxten visar att den kinesiska marknaden är förhållandevis stark, tillägger Martin Sköld och tror att det nu finns förutsättningar för Saab att sälja flera bilar.
Nu väntar borgenärssammanträdet på måndag där fordringsägarna får säga om de stödjer en fortsatt rekonstruktion eller inte. Sedan är de olika myndighetsprocesserna avgörande.