Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kinaprocessen rullar Saabs väg

Saab Automobiles kinesiska livboj har kastats närmare. På tisdagen fick Saab beskedet att myndigheter på provinsnivå sagt ja till att Pang Da och Youngman får bli delägare. Ett positivt tecken enligt Kinaexperter.

– Min sammanvägda bild säger att det officiella Kina ser fler plus än minus i sin analys. Jag tolkar det som att det finns ett intresse för Saab annars hade inte processen fått fortsätta, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken Capital Markets.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Framför allt är det Saabs teknik som hägrar, bedömer han. I den andra vågskålen finns bolagets finansiella problem.

– Men om kinesiska staten ställer sig bakom så är inte pengar ett problem.

På lokal nivå, i Youngmans hemstad Hangzhou, där för övrigt även Volvo Personvagnars ägare Geely har sitt huvudkontor, kom godkännandet förra veckan.

Viktiga steg

Det tunga avgörandet fattas på central nivå av Nationella utvecklings- och reformkommissionen, NDRC.

Christer Ljungwall, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Köpenhamn, och med mångårig Kinaerfarenhet, ser de första godkännandena som viktiga steg. Men ett klartecken även på central nivå är inte självklart.

– Nej, absolut inte. NDRC överväger alla konsekvenser som ett misslyckande kan få. Man vill inte förstöra den positiva våg som kinesiska investeringar rider på bland annat efter Geelys köp av Volvo, säger han.

2,2 miljarder

På tisdagen hade svenske ambassadören i Kina ett möte med NDRC för att se till att myndigheten hade all nödvändig information om Saab.

– Det ger en indikation att Sverige tycker frågan är viktig, säger Christer Ljungwall.

Pang Da och Youngman är beredda att investera 2,2 miljarder kronor och även bidra till ytterligare tillskott.

Saab hoppas att beskeden från Kina ska övertyga hovrätten att säga ja till en rekonstruktion så att fackens konkursbegäran läggs vilande. Annars blir det konkursförhandling den 26 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.