Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kinabloggare tillbaks i Sverige

Den svenska student i Kina, som fått sitt uppehållstillstånd indraget efter att han på sin blogg uppmanat till en så kallad flashmob till stöd för yttrandefriheten, landade i Stockholm sent på eftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kinesiska myndigheter hade uppmanat studenten Sven Englund att lämna Kina före 10 juli.

-De ringde ett samtal och så hade jag en biljett hem, säger han till TT.

Blogguppmaningen till manifestationen kom till för att han ville visa på Kinas problem med yttrandefriheten.

-Jag ville göra en liten, liten markering på kommunistpartiets födelsedag. Hade den väl blivit av så hade den ändå blivit så liten att ingen hade märkt den. Ingen hade markerat intresse för att delta, säger han.

Han blev förhörd i flera timmar av myndigheterna. Han behandlades väl, även om förhörsledarna verkade upprörda över hans tilltag. Om manifestationen blev av skulle allt som hände vara hans ansvar fick han veta.

Under en och en halv timme försökte de dessutom få honom att lämna ut lösenordet till bloggen.

-Det var den enda frågan jag vägrade svara på, säger Sven Englund.

Trots att han tvingades åka hem ångrar han inte blogginlägget.

-Just nu är jag glad över att ha fått en intressant erfarenhet, att ha blivit förhörd av kinesisk säkerhetstjänst, säger han. -Många kineser har hört av sig till mig via mejl och sagt att det jag gjort är bra och modigt.Kent Öberg på

Bengt Johansson, generalkonsul i Shanghai, är inte förvånad över myndigheternas reaktion. Han känner inte till något tidigare fall där en student skickats hem. Ofta är det i stället journalister som slängs ut ur landet.

-De har koll på allt som skrivs på kinesiska. Hade han frågat mig innan om det här kan väcka reaktioner hade jag sagt ja, utan tvekan, säger Johansson.

Någon hjälp från konsulatet för att få stanna i Kina kunde inte studenten räkna med.

-Vi gör mycket för att hjälpa svenska medborgare. Men vi kan ju inte hävda att han inte menar det han säger, och det är ju olagligt det han uppmanar till, säger Johansson.

Den kinesiska författningen garanterar allmän åsikts-, yttrande- och mötesfrihet. I praktiken är friheterna dock inskränkta i varierande grad. Enligt lag är det förbjudet att samlas för att uttrycka åsikter som kan utmana partiet, det politiska systemet eller statens intressen. Om polisen ger tillstånd är det lagligt att demonstrera, men sådana tillstånd ges sällan.

Friheten på nätet är inskränkt. Myndigheterna försöker identifiera, censurera och stänga "olämpliga" webbsidor och styra samtalen på diskussionsforum. Filtreringssystem letar reda på bannlysta ord i e-post och på webbsidor.