Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kidnappad premiärminister frisläppt

Premiärminister Ali Zeidan har släppts fri, uppger Libyens regering samt säkerhetsstyrkor enligt AFP. Zeidan fördes bort av beväpnade män från ett hotell i Tripoli morse.

Zeidan har återvänt till sitt kansli, uppger Reuters. Premiärministern har framträtt i tv och kommer senare att hålla en ny presskonferens.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Dådet kommer att utredas och brottslingarna som ligger bakom det kommer att ställas inför rätta, sade Nouri Abusahmain som är ordförande för den libyska nationalkongressen på en presskonferens.

Abusahmain sade också att det finns ingen möjlighet att störta regeringen.

Zeidan själv bekräftade på Twitter att kidnapparnas syfte var att få honom att avgå, enligt Reuters.

Ali Zeidan har lett den libyska övergångsregeringen i två år.

Oklarheterna kring händelsen ökade sedan en av säkerhetsvakterna vid det hotell där Zeidan vistades beskrev kidnappningen som "en arrestering".

En grupp före detta rebeller i Libyen sade sig sig ligga bakom "arresteringen" av premiärminister Ali Zeidan. Gruppen, som formellt uppges stå under försvars- och inrikesdepartementets kontroll, säger på Facebook enligt AFP, att Zeidan gripits i enlighet med den libyska strafflagen, och på order från åklagare.

Den libyska regeringen uppger på Facebook att man inte känner till någon arresteringsorder eller ett avskaffande av immuniteten för premiärministern, rapporterar AFP.

Gripandet av Zeidan kom fem dagar efter att amerikanska styrkor fört bort en al-Qaida ledare från Tripoli. Händelsen har väckt ilska inom den libyska övergångsregeringen som krävt en förklaring av USA.

Den brittiska utrikesministern William Hague fördömde gripandet och krävde att Zeidan omedelbart skulle släppas fri.

Samma krav ställde Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen sade också att det är viktigt att upprätthålla stabilitet och lag och ordning i Libyen.

Efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011 har en maktkamp pågått mellan olika rivaliserande grupper som nekat att lägga ned vapnen. En del av dessa har fått formell status som säkerhetsstyrkor. Bland dem finns gruppen Operations Cell of Revolutionaries, som tar på sig kidnappningen av Zeidan.

-Om grupperna på insidan börjar slåss med varandra är det ännu mer oroande, säger Mellanösternexperten Cecilie Hellestveit till NTB.