Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kia Andreasson: "De har ett enormt ansvar"

Den gamla styrelsen i Grefab litade blint på vd:n och var inte tillräckligt på alerten, anser kommunalrådet Kia Andreasson (MP).

Andreasson är mycket kritisk mot de politikerkollegor som suttit i Grefabs styrelse under de senaste mandatperioderna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är beklagligt att de gamla styrelserna inte har reagerat genom åren, de har ett enormt ansvar för de skandaler som GP redogjort för de senaste dagarna, säger hon.

Enligt Kia Andreasson har styrelseledamöterna litat helt och fullt på den Grefab-ledning som nu fått sparken.

Ett utslag av den beramade Göteborgsandan?

- Vet inte om det är Göteborgsanda eller ej. Men det har varit så här i flera kommunala bolag, Renova, Göteborg Energi och nu Grefab. En politiker ska ifrågasätta, inte vara rädd för att vara obekväm, säger hon.

Mikael Berglund (M), kommunalråd i Ale, en av delägarna i Grefab, är av samma uppfattning.

- En politikers uppgift är att ställa frågor, att vara kritisk.

Berglund noterar att Göteborgs stad sedan en tid tillbaka försöker tvätta den smutsiga byk som förekommit i flera kommunala bolag.

- Tydligen har man glömt Grefab. Nu läser man om svarta pengar, anställda som går före i kön och andra oegentligheter. Så får det inte gå till. Det handlar ju om skattebetalarnas pengar, säger han.

Stefan Svensson (M) är kommunalråd i Partille, en annan delägarkommun. Han är mycket överraskad över skandalerna i Grefab.

- Jag kände inte till något om det här förrän i förra veckan. Vi hade då besök av Grefabs nya vd Ann-Christine Alkner-Dahl och hon redogjorde för mycket av det jag nu läst i GP. Jag har fullt förtroende för henne och det är bra att hon tar tag i det. Det behöver uppenbarligen rensas upp i Grefab, säger Svensson.

Kia Andreasson anser att kommunledningen agerat kraftfullt sedan KPMG:s revisionsrapport kom i början av året.

- När vi förstod att allt inte stod rätt till vidtog vi omedelbara och kraftfulla förändringar och tillsatte en ny ordförande och en ny vd. Men vi får räkna med att det tar tid innan problemen i Grefab är lösta, säger hon.

Oppositionsledaren i Göteborg, kommunalrådet Jonas Ransgård (M), informerades även han i samband med revisionsrapporten.

- Det här är allvarligt, man blir bedrövad och tänker "tar det här aldrig slut". Inom Grefab har man helt klart inte haft någon respekt för att man verkar i ett offentligt sammanhang, säger han.

Ransgård har liksom Kia Andreasson förtroende för Ann-Christine Alkner-Dahl.

- Men om det som gjorts hittills är tillräckligt är svårt att säga. Om högsta ledningen i ett bolag, som i Grefab, säger att det är okej att gå vid sidan om det tillåtna kan det mycket väl finnas mer oegentligheter.

Den översyn som pågår av de kommunala bolagen måste fortsätta, enligt Jonas Ransgård, som inte utesluter en privatisering av vissa av dem.

- Göteborgs stad har jättemånga bolag. Frågan är om vi behöver dem alla. Måste exempelvis fritidshamnarna ägas och skötas av ett offentligägt bolag?

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén (S), vill inte kommentera skandalerna i Grefab utan hänvisar till bolagets styrelse.

Varken Kia Andreasson, Jonas Ransgård, Stefan Svensson eller Mikael Berglund är båtägare och innehavare av en båtplats. Kia Andreasson kommer närmast.

- Jag har en kajak, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.