Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Keyyo från Göteborg får egen SVT-show

Efter Gina Dirawi, William Spetz och Clara Henry kommer nästa vloggare som får göra tv hos SVT. Keyyo kommer från Göteborg, är 17 år och har drygt 100 000 prenumeranter på Youtube.

Måndag 5 maj klockan 19.00 är det premiär på SVT Humor för den nya serien Keyyo & co. I åtta femminutersavsnitt får vi följa tonårstjejen Keyyo och några av figurerna i hennes värld, alla spelade av henne själv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Manus har hon skrivit tillsammans med Sissela Benn, som också har regisserat serien.

Keyyo heter egentligen Kristina Petrushina, är 17 år och bor med sin mamma i Göteborg. Hon har bloggat sedan hon var 10 år och vloggat (videobloggat) sedan hon var 13 år.

Precis som föregångaren Gina Dirawi är Keyyos vlogg späckad med sketcher där hon själv spelar en rad olika figurer. Hennes mest populära video på Youtube "Tjejer på morgonen" har setts närmare 400 000 gånger.

Minns du vad du tänkte när du fick frågan från SVT?

- När jag fick det första mejlet trodde jag att någon drev med mig. Sedan har vi mejlats och mötts. Det har varit en process sedan förra året. Det har känts lite orealistiskt, man tror inte att det ska hända en själv, säger Keyyo.

Varför började du blogga och vlogga?

- Jag har alltid haft humorn i mig och redan när jag var liten ville jag bli clown eller komiker. Jag samlade alltid familjen i soffan och uppträdde för dem. Jag skaffade mig en kamera tidigt och började dokumentera mina sketcher. Sedan har det rullat på.

Hur har det varit att jobba med Sissela Benn?

- Hon är helt fantastisk och har hjälpt mig att göra humor som jag aldrig hade kunnat göra i mitt flickrum. Det är så gött med alla unga tjejer som kommer in på SVT nu.

Berätta mer om serien!

- Det blir ganska mycket igenkänning för alla som är i min egen ålder. Det första avsnittet handlar om att flytta hemifrån, och sedan är temat hur man ska klara sig själv – hur ska man kunna bjuda på lyxmiddag när man bara har råd med falukorv och hur ska man ta sig in på klubbar när man inte har åldern inne?

En del av dina prenumeranter har protesterat för att du inte lagt ut videor på sistone. Har det varit svårt att hålla tyst om vad du egentligen har hållit på med?

- Du, det har verkligen varit svårt! All kreativitet har gått till serien. Men nu ska jag ta upp videorna igen.

Du har över 100 000 prenumeranter på Youtube. Hur känns det?

- Äsch, alltså. Jag vloggar inte för att få många prenumeranter. Men det känns fräckt och orealistiskt att man har flera fullsatta Globen som publik. Det är en mäktig och samtidigt läskig känsla att ha sådan makt.

Har det gjort att du tänker mer på vad du lägger ut?

- Absolut. Det är många unga tjejer som har hört av sig och sagt att de har mig som förebild. Jag tänker såklart på vad jag lägger ut då.

Blir du igenkänd på gatan?

- Ja! Nu händer det ganska ofta. Det känns konstigt när man sitter på bussen och är ful efter gympan och märker att några tjejer smygtar bilder. Men det känns gött också, som att jag känner alla.

Vad tycker din familj?

- Min mamma är väldigt stolt och delar mina videor på Facebook. Min familj i Ryssland förstår nog inte riktigt vad det här är. När jag vann pris som årets stjärnskott på Youtube-galan Gultuben förra veckan trodde de att det var något i skolan.

Vad tycker dina vänner?

- Mina vänner är helt sjukt chockade att folk tar bilder på mig när vi går på stan. Herregud vad är det som händer, liksom.

Har du råkat ut för näthat?

- Absolut. Det gör alla vloggare. Det är lättare sagt än gjort att strunta i elaka kommentarer. Unga tjejer som vloggar utsätts dubbelt så ofta som killar, det är äckliga sexistiska kommentarer. Jag har ibland läst kommentarer och tänkt att är det verkligen så här, är jag så ful? Men jag har sagt ifrån ibland, bland annat har jag gjort videor om mobbning.

Fakta: Keyyo

Fullständigt namn: Kristina Petrushina.

Ålder: 17.

Familj: Mamma.

Bor: Göteborg.

Läser: Estetiska programmet på Schillerska.

Så kom namnet Keyyo till: "Det var jag som hade livlig fantasi när jag var åtta år gammal. Jag tänkte: Hur blir det om man tar det engelska ordet för nyckel och lägger till yo ... Folk som läser det här kommer tro att jag är helt psykiskt sjuk, haha."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.