Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Keya, 14, tvingades gifta sig: ”Jag var bara ett barn”

130 miljoner flickor runt om i världen får inte gå i skolan. Keya, och många andra flickor, tvingas i stället gifta sig. Med en bra utbildning får de möjligheten att bestämma över sina egna liv. Därför arbetar barnrättsorganisationen Plan International för alla flickors rätt att gå skolan.

I Bangladesh tvingas hälften av flickorna gifta sig innan de fyllt 18 år. För Keya började frierierna komma när hon var 13 år. Den ekonomiska situationen gjorde det allt svårare för familjen att tacka nej och trots att Keya bönade om att få gå klart skolan tvingades hon ett år senare gifta sig. Mannens familj lät henne inte fortsätta studera.

– Mina svärföräldrar förstod inte varför jag skulle gå i skolan, utan ville att jag skulle hjälpa till i hemmet, eftersom min man missbrukade droger, berättar Keya.

Med hjälp av sin mamma, som smög till henne skolböcker, kunde Keya i hemlighet fortsätta studera. Men när hennes man upptäckte det blev hon misshandlad. Till slut fick hon möjlighet att skriva ett examensprov, efter att en lärare hotat med att gå till polisen, men familjen ville fortfarande inte att hon skulle lägga tid på studier. Till slut fick Keya nog. Hon kunde inte leva så här längre. Hon förklarade för sina svärföräldrar att de förstört hennes liv och att deras son var våldsam och slog henne.

– De trodde att han skulle bli fri från droger av att gifta sig, de trodde att jag skulle få honom att bli bättre. Men jag var ju bara ett barn.

I dag bor Keya hemma hos sin mamma och pappa igen. Men familjen har fortfarande ont om pengar och pandemin har förvärrat situationen. Plan International arbetar mot barnäktenskap och för flickors rättigheter. De stöttar Keyas skolgång och hennes familj går kurser för att förbättra sin ekonomi, så att de ska ha råd att skicka sina barn till skolan.

En interaktiv film om barnäktenskap

”Fångad – en kärlekshistoria” är en interaktiv animerad film där tittaren gör val som påverkar handlingen. Den lanserades av Plan International för att uppmärksamma att 30 000 flickor tvingas gifta sig varje dag. Till filmen finns en lärarhandledning med övningar för elever i mellan- och högstadiet samt gymnasiet.

- Barnäktenskap är ett stort hot mot flickors utbildning. En av tio unga kvinnor i världen kan varken läsa eller skriva. Vi ser att allt fler flickor börjar skolan, men det är fortfarande en tredjedel av alla flickor som inte fortsätter vidare till högstadiet, berättar Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Se filmen och ladda ner skolmaterialet här

Lär en flicka läsa – vägen ut ur fattigdom

Ge en flicka utbildning så att hon kan ta makten över sitt eget liv och forma sin framtid. Utbildning förändrar allt! Köp årets viktigaste julklapp ”Lär en flicka läsa” för 200 kr, och få ett fint gåvobevis att ge bort.