Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kenny Genborg: Underhållning - inte Reinfeldts bästa gren

Inga nyheter när statsminister Fredrik Reinfeldt valtalade i Almedalen under söndagen.

Men han drog ner applåder för löftet att stoppa de rödgrönas skattehöjningar, enligt GP:s Kenny Genborg som lyssnat till Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Erbjöd Reinfeldt några överraskningar i sitt tal?

- Nej, han berättade redan under sin presskonferens på eftermiddagen vad talet skulle handla om. Nyheten för dagen är att Moderaterna inte tycker att reformutrymmet räcker till skattesänkningar under nästa år. Med undantag för pensionärerna. De pengar som finns skall satsas på verksamheter i kommuner och landsting. Men han säger inte hur mycket eller till vad.

Vilket var hans egentliga budskap?

- Som vanligt, att Moderaterna klarar att sköta landets finanser i svåra tider och orkar stå emot särintressen med kostsamma krav. Reinfeldt pratade om att han tar ansvar för hela landet och hela befolkningen. Oppositionen anklagas för att företräda särintressen. Och så gick han förstås till attack mot rödgröna skattehöjningar.

"tricket är att de inte säger vem skall betala. Men det är vanligt folk", sa Reinfeldt.

Vilket uttalande tog hem mest applåder?

"Jag tänker samla all kraft för att sätta stopp för rödgröna skattehöjningar".

Mot bakgrund av hans tal i Almedalen sommaren 2006; då var han oppositionsledare, nu statsminister; vad är största skillnaden?

- Det är stor skillnad. 2006 hade Reinfeldt ett löfte om att stå för förändring. Nu är löftet att fortsätta som tidigare. Det var en uppspelt och skojfrisk moderatledare på scenen, i inledningen. Men underhållning är inte hans bästa gren. Sedan blev han mer allvarligt resonerande igen, även om han plockade fram några stora och yviga gester som han inte brukar använda annars.

Är det ett tal som går till historien?

- Absolut inte. Det var ett väldigt innehållslöst tal avsett att elda på de egna valarbetarna. Men Reinfeldt är ingen stor talare till stora folkmassor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.