Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Madelene Merits, miljöchef på Akzo Nobel i Stenungsund och platschef Henrik Teiffel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kemiolycka blir fall för åklagare

Den allvarliga olyckan på Akzo Nobel blir ett fall för åklagare. Och fortfarande vågar inte länsstyrelsen ge klartecken för bad i fjorden.

Den allvarliga olyckan på Akzo Nobel blir ett fall för åklagare. Och fortfarande vågar inte länsstyrelsen ge klartecken för bad i fjorden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Kammaråklagare Jörgen Lindberg har valt att gå vidare med ärendet. Vi har skäl att anta att miljöbrott har begåtts eftersom de mängder som runnit ut i havet inte anses som ringa, säger Göran Winqvist vid länskriminalens miljöbrottsenhet.

Det var natten till torsdag som 32,5 ton av det cancerogena ämnet etylenoxid rann ut i havet när Akzo Nobel i Stenungsund skulle starta sin verksamhet efter ett stopp.

Glömde lossa spärrar

Under gårdagen presenterade företaget nya uppgifter om händelseförloppet. Det var när ämnet skulle överföras till en tank som man av någon anledning glömde att lossa en av flera spärrar manuellt vilket gjorde att en säkerhetsventil lättade och det giftiga ämnet for ut i havet i stället för till tanken. Det fanns inte heller någon larmfunktion så först efter fyra och en halv timme stoppades flödet.

– Det är klart att den mänskliga faktorn har påverkat men hur stor roll det spelat vill vi inte uttala oss om innan utredningen blir klar, säger Henrik Teiffel, platschef på Akzo Nobel.

Företaget har sedan i går förklarat att situationen är ofarlig för människor eftersom ämnet späds ut snabbt i vatten.

– Vid mynningen späds det direkt hundra gånger. Efter hundra meter från säkerhetsventilens mynning har det spätts tusen gånger, säger Akzo Nobels miljöchef Madelene Merits.

Osäkert om information

Akzo Nobel hävdar också att både bad, fiske och dykning i området är ofarligt. Men kommunens tjänstemän vill inte gå ut med någon sådan information till allmänheten innan de fått svar från länsstyrelsen. Och länsstyrelsen väntas få svar från sina egna vattenprover tidigast i dag. I går var de fortfarande osäkra på vilken information de ska lämna till kommunen om riskerna med bad.

– Med tanke på den stora utblandning som varit tror vi att det är ofarligt. Men innan man går ut och säger något måste vi titta på analysresultaten från Akzo samt diskutera frågan både med miljömedicinskt centrum och Stenungsund kommun, säger Elisabeth Lindqvist på länsstyrelsens miljöenhet.