Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD-stöd för Hägglund

Vi är övertygade om att partiet under Göran Hägglunds ledning är på rätt väg, skriver 42 ledande kristdemokratiska politiker i en replik till 19 partikamrater som i lördags i Svenska Dagbladet krävde ett byte på partiledarposten.

Skribenterna tycker att det är positivt att det nu, efter Mats Odells beslut att ställa upp, finns en namngiven motkandidat. Men de stöder Hägglund och anser att de senaste åren inneburit många positiva förändringar i partiet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mats Odells kandidatur till partiledarposten försvagar Göran Hägglunds position, även om det inte rör sig om en stark utmaning.

– Odell är en kandidat som har stöd från en mindre del av KD-förbunden, bland annat Stockholm som i KD-sammanhang inte är jättestora, säger Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

TT: Är Odell slagen på förhand?

– Det vill jag inte säga, men han har en uppförsbacke.

Magnus Hagevi anser att KD:s framtida framgång handlar väldigt lite om själva partiledaren.

– Partiledare har generellt ganska lite inflytande på hur väljarna röstar. Det är några få som har haft det, säger Hagevi och räknar upp Fredrik Reinfeldt, Bengt Westerberg och Gudrun Schyman som exempel.

TT: Varför nämner du inte Alf Svensson?

– Det kan ha varit att han haft betydelse en gång i tiden vid nåt enstaka val. Men man ska också tänka på att Alf Svensson har varit såväl utanför som inuti riksdagen och han har också nästan åkt ur riksdagen 1994.

Det viktiga, enligt Magnus Hagevi, är att ha en väljargrupp – en socialbas att stå på. För KD:s del handlar det enligt honom om kyrkobesökare och värdekonservativa.

– Det är en ganska liten väljarbas i Sverige.

TT: Vad behöver KD för att få vind i seglen?

– Det här är ett parti som alltid har varit litet, undantaget kanske två riksdagsval. Att det sitter i riksdagen är i grund och botten en framgång för Kristdemokraterna än så länge.

Anders Andersson, riksdagsledamot från småländska Järnforsen och en av dem som undertecknat inlägget i Svensk Dagbladet, tror inte att ett partiledarskifte genom ett trollslag skulle ändra KD:s opinionssiffror.

– Självklart är det viktigt med vem som står i ledning, men det är också fråga om det politiska klimatet och vilka profilfrågor som vi för fram, säger han.

Anders Andersson menar att partiet i stället bör satsa på att skapa uthållighet kring tre frågor: barn och ungdomars uppväxtvillkor, respekten för äldres värdighet samt vara alliansens sociala röst.

– Klarar vi av hålla ut och visa respekt, uppskattning och stöd till Göran Hägglund kommer Göran Hägglund att kunna bli en ny Alf Svensson-succé eller Lejonkung, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Både Alf Svensson och Lars Leijonborg hade tuffa år innan det slog igenom. Det är inte givet att tuffa valår innebär att man är uträknad.

TT: Har Göran Hägglund ditt fulla stöd?

– Göran Hägglund har mitt fulla stöd, säger Anders Andersson.

– Jag tror inte att man löser KD:s problem genom att byta ut Göran Hägglund. Han har tämligen högt förtroende bland väljarna och han är en populär partiledare. I stället ska man göra upp intern med vad man ska stå för och lägga upp de korten på bordet, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Problemet, enligt henne, är att paritet har tappat sin identitet i och med allianssamarbetet.

– Precis som Centern måste KD profilera sig och hitta tillbaka till sin identitet och berätta för väljarna vad man står för. Det är det som är problemet, att partiet är alldeles för otydligt i dag, säger Jenny Madestam.

Hon menar att KD måste tuffa till sig i alliansen. Dess överlevnad i riksdagen hänger på om det kan hålla fast vid att det alltid står på den lilla människans sida.

– I en budgetförhandling kan man inte gå med på att bli överkörd med pensionärsskatten, säger Jenny Madestam.

Göran Hägglund har som en konsekvens av kompromissandet i Alliansen drivit KD i mer liberal riktning som kanske inte alltid har varit förankrad i paritet, enligt statsvetaren Jenny Madestam.


Bland annat gick Hägglund för några år sedan med på könsneutrala äktenskap. Han har också lagt fram förslaget att utländska kvinnor ska få komma till Sverige och göra abort. För snart ett år sedan meddelade partiet också att det skulle driva sin kanske största hjärtefråga: vårdnadsbidraget.


– Det är klart att det blir mullrande i lägren och att det väcker irritation, säger Madestam.
Hon menar att Hägglund måste välja ut sina kärnfrågor och sedan hålla fast vid dem. Samtidigt gör den rådande tidsandan att KD sitter i en svår sits.


– I tiden ligger nu att vara liberal. Att då säga att man är konservativ eller kanske till och med moral- eller värdekonservativ är kontroversiellt. Det gör att hela det här partiets grund skakar, säger Madestam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.