Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD-skutan girar höger

KD:s nyvalda partiledare placerade tydligt in partiet till höger i politiken. I sitt installationstal talade Ebba Busch Thor mycket om "ondska" och om att minska statens inflytande över människors liv.

Ebba Busch Thor tillhör en ny generation i Kristdemokraterna. De är troende, framåt, snygga och verkar vara födda i en TV-studio. De vill skaka av sig missionshusdammet och är inte rädda för att vara obekväma. Under KD:s riksting i går manade dock hon och alla partiföreträdare till enighet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ebba Busch Thor beskrevs som både kapten och överbefälhavare. Hon står för förändring och det är framför allt till henne som stora förhoppningar knyts. Uppdraget är glasklart: lyft partiet ur fyraprocentsgeggan.

Men hon är inte ensam i Kristdemokraternas nya ledning. Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, och Emma Henriksson, gruppledare i riksdagen, valdes utan några konkurrerande förslag till sina presidieposter. De, liksom Acko Ankarberg, som meddelat att hon tackat ja till att kvarstå som partisekreterare, tillhör kretsen kring Göran Hägglund, det gamla gardet.

I sitt installationstal balanserade Ebba Busch Thor skickligt mellan KD:s olika delar. För att vara ett så litet parti har det en stor ideologisk spännvidd. Det rymmer det mesta från en amerikanskinspirerad högerkristenhet till syskonskapstanken, som var viktig när partiet växte fram på 1960-talet och då miljö och sociala frågor stod i förgrunden.

Ebba Busch Thor var dock tydlig med att hon placerar partiet till höger, Hon definierade det som att KD ingår i Alliansen och att det handlar om att värna ett underifrånperspektiv som står mot statlig styrning ovanifrån.

Beteckningen höger eller vänster är ett känsligt kapitel i KD. När partiet var ungt var man noga med att betona att man var ett värdebaserat idéparti som gick utöver den politiska högervänsterskalan. Den hållningen hyllar till exempel riksdagsledamoten Pernilla Gunther från Trollhättan och förre partiledaren Alf Svensson, även om han lite överslätande sa att positioneringen till höger bara är ett annat sätt för "de unga" att uttrycka sig.

I talet fanns ett långt avsnitt om internationella frågor, ett favoritområde för Ebba Busch Thor, som gled över i integrationspolitik. Hon talade om "flyktingutmaningen" och att KD måste vara en stark röst där. Hon hakade på den debattartikel från i vintras där Göran Hägglund styrde om KD:s inriktning i frågan och gjorde ett utspel om tillfälliga uppehållstillstånd och kortare handläggningstider på Migrationsverket. Samtidigt konstaterade hon att dessa åtgärder inte räcker.

Allra längst applåder fick Ebba Busch Thor när hon nämnde att hon och maken snart ska ha barn och att valfriheten när det gäller föräldraledighet är central för partiet. (Maken är för övrigt fotbollsproffs och kommer att bli den första i den skaran som tar ut föräldraledighet). Familjepolitiken är en hjärtefråga för KD. Men det ingår i den nya partiledningens uppdrag att bredda partiets politik. Förutom migration och försvar, var jobbpolitiken en viktig del av Ebba Busch Thors tal. Där blev hon en tydlig alliansröst och lät ungefär som Jan Björklund eller Annie Lööf.

Den nyvalda partiledaren har ett antal utmaningar framför sig. Hon ska ena partiet och det bästa sättet är antagligen att snabbt få upp opinionssiffrorna. Om hennes högergir och tydlighet kommer att locka fler väljare återstår att se. Men på den resan finns ytterligare en utmaning: att inte hamna för långt bort från sina alliansvänner.

Fakta: KD:s riksting

Ebba Busch Thor valdes till ordförande.

Jakob Forssmed och Emma Henriksson valdes till första respektive andra vice ordförande.

Lars Adaktusson valdes in i partistyrelsen, trots att han inte fanns på valberedningens lista.

Då förlorade Birgitta Sacrédeus från Mora sin partistyrelseplats. Hon fick inte heller någon plats som ersättare.

David Lega från Göteborg fick flest röster i valet till partistyrelsen.

Aron Modig, också från Göteborg, fick också plats där.

Göteborgaren Per Landgren valdes till ersättare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.