Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

KD förhalar hbt-frågor

Vi vill veta hur regeringen tänker sig kunna genomföra faktiska förändringar för hbt-personer om den vinner valet. Hittills har Kristdemokraternas unkna människosyn fått styra, skriver Sören Juvas, förbundsordförande RFSL.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inför valet i höst har RFSL utvärderat regeringens arbete under den gångna mandatperioden och kan konstatera att regeringen varit bra och tydlig på flera områden men på andra, inte minst hälsorelaterade områden där Kristdemokraterna har ministerposter, låter man gång på gång hbt-personer stå tillbaka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringen gick ut starkt och blev den första att ta upp hbt i regeringsförklaringen där man nämnde att hbt-personer utsätts för brutalt förtryck i stora delar av världen och att respekten för mänskliga rättigheter ska vara universell. Det har man sedan delvis följt upp, inte minst genom viktiga insatser från ministrarna Malmström, Sabuni, Björling och Carlsson. Men när man synar den faktiska substansen i den förda politiken har regeringen inte lika mycket att komma med.

Trots att alla partier utom Kristdemokraterna lovade att göra äktenskapet könsneutralt efter förra valet var det inte genom regeringens försorg som det röstades igenom. Frågan löstes i stället i riksdagen, på snarlikt sätt som när lagen om registrerat partnerskap kom till för 15 år sedan.

Samkönade kvinnliga par har fått hjälp med assisterad befruktning genom landstingen sedan 2005. Dock drabbas de av strukturell diskriminering och missgynnas i flera landsting och deras barn har inte rätt till båda föräldrarna som vårdnadshavare när de föds. Regeringen har inte agerat.

Ålderdomlig lag

Lagen om fastställelse av könstillhörighet reglerar könskorrigeringar för transsexuella och ser i princip likadan ut i dag som när den stiftades 1972. De flesta är överens om att lagen är föråldrad och en utredning presenterades och skickades på remiss under 2007. Sedan dess har inget hänt. Socialdepartementet, under ledning av Göran Hägglund, vägrar agera och under tiden tvingas transsexuella bland annat till skilsmässa och att avstå från möjligheten att skaffa biologiska barn.

Både hatbrotten mot hbt-personer och antalet hivpositiva har ökat under mandatperioden. Det har dock inte regeringens förebyggande insatser gjort.

Undersökningar visar att unga hbt-personer har en sämre psykisk hälsa än ungdomar i allmänhet och självmordsförsök är mycket vanligt. Men i det nationella programmet för suicidprevention har man aktivt avstått från att inkludera ett hbt-perspektiv.

Det finns fler exempel där regeringen fallerar vad gäller aktiva insatser och där Göran Hägglund och Maria Larsson är ansvariga. Regeringen låter helt enkelt KD:s unkna människosyn styra i frågor som är avgörande för hbt-personers liv och vardag, trots att de har ett kollektivt ansvar.

Vi vill nu veta hur regeringspartierna tänker sig kunna genomföra faktiska förändringar i samarbete med KD om de vinner valet. Vi vill ha tydliga svar från alliansens partier varför en röst på dem inte är en bortkastad röst när det gäller vår rätt till samma värde i samhället som alla andras.

Sören Juvas

förbundsordförande för RFSL