Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Katten Murre räddade livet på guldfisk

Paralyserad såg Helene Mathiasson hur en snok attackerade och höll på att äta upp hennes stora guldfisk. Då skred katten Murre till verket. Snabbt, stenhårt, skoningslöst.

Helene Mathiasson satt på altanen och vilade efter att ha grejat i trädgården vid huset i Skogsborg på västra Tjörn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag blickade ut över vår stora damm med karpar och guldfiskar som vi har på tomten. Då såg jag en stor orange blomma på berget. Men, tänkte jag, vi har ju ingen blomma där? Vad konstigt.

Så Helene gick lite närmare och såg då att "blomman" var en av hennes orangea guldfiskar. Först då upptäckte hon också att den höll på att bli bortsläpad och uppäten. Av en snok.

- Ormen hade samma färg som berget och var i full färd med att svälja hela fisken. Jag blev alldeles skärrad, jag tycker så mycket om mina fiskar, och visste inte vad jag skulle göra.

Medan Helene stod där och som bäst funderade på hur hon skulle rädda sin guldfisk dök katten Murre upp. Och han behövde inte fundera särskilt länge. Beslutsamt tog Murre ett rejält bett i baken på ormen, som då fann det för gott att släppa fisken och snabbt ringla iväg.

Murre lät snoken löpa men fisken låg kvar på berget och såg död ut. Efter att Helene försiktigt föst ner den i dammen igen började den dock att kippa med munnen. En minut senare kvicknade den till och simmade iväg, förmodligen lätt chockad men vid liv.

- Utan Murre vet jag inte vad som hade hänt, säger Helene Mathiasson, som nu beställt en poolhåv på nätet för att kunna jaga de slingrande inkräktarna i dammen.

Är inte Murre själv sugen på fiskarna?

- Inte alls. De är kompisar. När Murre går ner till dammen för att dricka brukar fiskarna simma fram och pussa på honom.

Och det gillar Murre?

- (skratt) Nej, inte direkt. Han brukar slå i vattnet med tassarna för att vifta bort dem.