Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Karnevalståget drar fram i Hammarkullen

Sveriges största karneval firar 40 år. Det färgsprakande evenemanget växer varje år och även om dansen står i centrum satsas det också allt mer på maten. – Vi vill göra detta så stort och vackert vi bara kan, säger karnevalsgeneralen Tony Parath.

I Folkets hus tränar Chile Lindo för fullt inför helgens shower. De är en av runt 27 grupper som kommer dansa sig fram längst Hammarkullens gator under pompa och ståt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är jättemycket förberedelser in i det sista, säger Adriana Astorga, ordförande i dansföreningen Chile Lindo.

Över 1 000 personer deltar i karnevalståget. Utöver dansarna är det folk som hjälper till med smink, hår, kläder och att bära vatten, med mera.

– Vi är över 100 funktionärer, säger Tony Parath.

Finansieringen är en knepig bit. Kommunens årliga bidrag på en miljon kronor ska räcka till flera evenemang under året och till lön för den ende anställde på kontoret, Tony Parath.

Det är frivillig arbetskraft och sponsorpengar som gör att det går runt, berättar han.

– Karnevalen kostar lite över två miljoner kronor per år. Det gäller att få in pengar från olika sponsorer. Vi har mycket omkostnader. Det är en kamp varje år att få allt att fungera.

Städet kostar över 100 000 kronor. Vaktstyrkan går på ungefär samma summa, likaså läktaren. Toaletterna landar på runt 30 000 kronor. Det är flera sådana utgifter som höjer totalkostnaden, enligt Tony Parath.

Vad betyder karnevalen för bygden?

– Roligt att du sa bygden, för vi kallar nästan detta för vår hemvändardag. De som har bott här kommer tillbaka och hälsar på gamla vänner och de pratar fortfarande om detta som sin egen karneval.

– Men det är faktiskt folk från hela Västra Götaland som kommer hit. Och vi som bor här är väldigt stolta över att ha Sveriges största karneval.

Publikrekordet ligger på 75 000 under tre dagar. Besökarna är i alla åldrar och Tony Parath vill att evenemanget ska locka hela familjen. Därför satsas det även på sådant som händer vid sidan av dansen.

– Vi tittar på saker runtomkring. Till exempel kommer GAIS förbi med sitt A-lag och ska ha lite trixning. Men framför allt satsar vi på att förfina och utveckla matutbudet.

Programmet har många punkter. Vad får man inte missa?

– Missa inte karnevalstågsstarten klockan 12. Men framför allt, missa inte att komma hit. Det är så mycket glädje här. Insup atmosfären och våga testa mat du inte ätit tidigare, säger Tony Parath.

Hammarkullekarnevalen börjar fredag den 29 maj och varar till söndag eftermiddag.

Läs också: Summerburst dansar igång sommaren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.