Karlsten: Adoptera ett nättroll

ANNONS

Jag har några hustroll på internet. Några rasister och “invandringskritiska” som jag följer i sociala medier. Och ytterligare massor som följer mig och som jag tillåter mig påverkas av. Jag får anstränga mig flera gånger i veckan för att inte ta bort dem. Som journalist menar jag att det är min uppgift att försöka förstå olika röster, även de människor som har tveksam människosyn och som mest talar i falsett. Som människa vill jag tänka att det är min skyldighet. Om inte jag lyssnar och pratar med dem, vem ska då göra det?

Så jag anstränger mig. Med att föra samtal, försöka förstå vad de säger, föra någon typ av dialog.

ANNONS

Jag har med åren förstått att det är unikt. Kollegor och vänner berättar ofta om hur de tar till “blocken”. Det vill säga knappen i sociala medier som gör att en person inte kan se vad jag skriver och vice versa. Praktiskt när man utsätts för hot eller hat, så klart, men oftast används den till mycket mer. Som för att tvätta det egna flödet från meningsmotståndare. Blockera bort kritiken, de aviga världsbilderna eller de unkna tankarna. Några menar att det är det enda sättet de kan stå ut med sociala medier. Andra att det är den bästa funktionen de vet. Söker man på Twitter hittar man en partipolitisk ungdomsordförande som önskade att han hade en “blocka-knapp” i debatten utanför nätet också. Det var säkert ett skämt, men skulle det vara mindre allvarligt bara för att det är på nätet?

Det här är ett av samhällsdebattens största problem just nu. Ingen vill närma sig någon annan. Skyttegravar grävs allt djupare och på några sekunder bestäms om en kritiker är ett troll, näthatare eller galning. Facebookvänner raderas, Instagramkonton nobbas. För vi orkar inte med åsikten som är så långt ifrån oss själva.

Men kanske orkar vi bara lite? Kanske orkar vi bara en? I så fall har jag en idé:

ANNONS

Adoptera ett “nättroll”.

Vi kravlar upp från våra skyttegravar och väljer en enda djupt irriterande meningsmotståndare som vi “adopterar”. Denna person ska du följa, svara och ofta kommentera. Säga ifrån när du inte förstår, argumentera när du behöver, men aldrig blocka. Ofta kommer ni inte vara överens, men eftersom du adopterat personen är uppdraget att över tid föra ett respektfullt samtal och försöka skapa förståelse för varandras åsikter. Varför ni tycker som ni tycker, vad får en annan person att ibland vara elak, eller raljant. Det kommer antagligen inte sluta med att ni håller med varandra, men det kan leda till något ännu bättre.

Motgiftet till en polariserad samhällsdebatt är inte likriktning, att alla ska hålla hand eller älska varandras åsikter. Det räcker med att försöka förstå varandra. Öka respekten genom att bidra med den själv – skaffa dig ett eget hustroll.

ANNONS