Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kardinal anklagas för felkoppling

Det är inte den katolska kyrkans celibat som ligger bakom pedofili utan homosexualitet, säger en av Vatikanens mäktigaste ledare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kardinal Tarcisio Bertone, ofta betecknad som "vicepåven" eller påvens utrikesminister, har under ett besök i Chile försökt dämpa anklagelserna mot den katolska kyrkan för att hysa pedofiler.

Samtidigt som han avslöjade att påven Benedictus inom kort kommer vidta "nya överraskande" åtgärder när det gäller de många övergreppsskandalerna lade han i måndags fram sin egen syn på övergrepp mot barn.

-Många psykologer och psykiatriker har visat att det inte finns någon koppling mellan celibatet och pedofili medan åter många andra har visat, enligt vad jag har blivit underrättad, att det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili, sade kardinalen vid en presskonferens i huvudstaden Santiago. -Det är sanningen. Där finns problemet, sade kardinalen, och väckte omedelbart arga protester från Chiles intresseorganisationer för homosexuella.

Kritiseras för uttalande

Rolando Jimenez, ledare för Rörelsen för homosexuellas integration och befrielse, uppmanade Bertone att peka på en enda oberoende vetenskaplig studie som stöder hans påstående.

-Sanningen är att Bertone klumpigt försöker vända uppmärksamheten mot homosexualitet och bort från fokus på nya brott mot barn som uppträder varje dag, sade Aurelio Mancuso i italienska Arcigay.

Parlamentarikern Anna Paola Concia anklagade kardinalen för att torgföra "falska och skadliga teorier som avvisats av Världshälsoorganisationen och inte delas av de flesta katoliker".

Norsk präst trädde fram

Både Bertone och påven har anklagats för att ha försökt mörklägga gamla och nya fall övergrepp mot barn. Uppgifter om övergrepp inom kyrkan kommer från en rad olika länder över hela världen.

En av Norges mest namnkunniga katolska präster trädde på tisdagen fram i tidningen Aftenposten och förklarade att han var den person som av en prästkollega anklagats för otillbörliga närmanden, rapporterar NTB. Pater Kjell Arild Pollestad tillbakavisar beskyllningarna och förklarar dem med att Vatikanen velat göra sig av med honom eftersom han skrivit böcker om och öppet diskuterat homosexualitet.

Han har bland annat ifrågasatt celibatet och sagt att homosexualitet inte är någon synd. Pollestad skriver i Aftenposten att han nu avsäger sig sitt prästämbete och slutar som präst.