Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kapitalbrist hindrar företag att växa

Det är inte i första hand bolagsskatten som behöver sänkas. Där är vi överens med Vänsterpartiet. För att få företagen att växa behövs i stället ett investeraravdrag, skriver Maria Derner och Annika Fritsch.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi behöver fler växande företag och till det behövs kapital. Svårigheten att hitta finansiering är ett konkret hinder för de många småföretag som vill växa. Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven vill förbättra företagarklimatet. Här är ett konkret problem som de skulle kunna hjälpa till att lösa. Det skulle löna sig genom stabilare bolag, växande bolag och nya jobb. Ett investeraravdrag ger en skatterabatt för personer som satsar sina pengar i små bolag. Pengarna används för att starta och utveckla bolagen och fungerar bara som riskpremie. Det kan bidra till att riva tillväxthinder i små bolag som är beroende av personer i sin nära omgivning för att hitta finansiering.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

70 procent vill nyanställa

Många vill växa. I vårens Småföretagsbarometer svarade 70 procent av småföretagen i Västra Götaland att de hade planer på att anställa.

Det är självklart inte politikerna utan företagarna som skapar jobben. Politikerna behöver bidra med att ta bort hinder på vägen mot tillväxt. Dessvärre har debatten handlat mest om sänkt bolagsskatt och det är inte lösningen. Bolagsskatten är inte det största problemet för småföretagen – och det är där fyra av fem nya jobb har skapats de senaste 20 åren. I Västra Götaland står de små företagen för över 40 procent av den totala sysselsättningen.

Investeringar i nya små bolag är osäkra och det behövs en riskpremie för att öka. Med ett investeraravdrag som ger en skattelättnad på 20 procent svarar investeraren fortfarande för den huvudsakliga risken. Det betyder att kostnaden för staten blir relativt låg.

Växer med egna medel

En panelundersökning från Företagarna visar att mer än sex av tio företag finansieras av eget sparande. Ungefär åtta av tio företag växer med egna vinstmedel. Utan vinstmedel bromsas utvecklingen.

Nästan varannan företagare svarade att ett investeraravdrag skulle underlätta en nyemission och därmed underlätta för företaget att växa. Över 70 procent skulle använda kapitalet för att utveckla nya produkter eller tjänster, komma in på nya marknader eller investeringar i maskiner eller nyrekrytering.

Arbetslinje förutsätter företagarlinje

Regeringen bör inte nöja sig med att sänka bolagsskatten utan samtidigt införa ett Investeraravdrag så att allt fler mindre företag får möjlighet att växa och skapa fler jobb.

Svenska småföretagare begär inga gräddfiler men en företagarpolitik som utgår från företagarens verklighet och vars primära mål är att riva hinder. En framgångsrik arbetslinje förutsätter en slagkraftig företagarlinje.

Maria Derner

regionchef Företagarna

Annika Fritsch

skatteexpert Företagarna