Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tomas Tranströmer med dottern Paula och hustrun Monica.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kaotiskt efter Nobel-beskedet

Valet av Tomas Tranströmer som årets Nobelpristagare i litteratur slog ner som en bomb. På Börshuset i Gamla Stan, i pristagarens hem och i kulturvärlden. - Vi fick beskedet bara några minuter före resten av världen. Det kom som en mycket stor överraskning, säger Monica Tranströmer, gift med Tomas Tranströmer.

Timmarna efter avslöjandet att Tomas Tranströmer får årets Nobelpris i litteratur är kaotiska. Inte minst i huset på Stigbergsgatan på Söders höjder. Den personlige assistenten Mustapha Am släpper in oss. Han är här för en helt vanlig arbetsdag med den han jobbar med och åt sedan sju år tillbaka, den strokedrabbade Tomas Tranströmer vars höger hand och arm är obrukbara och talet är nästan helt borta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag blev överraskad men jag ville så gärna att han skulle få priset. Han skriver jättefint, har ett härligt språk. När jag har läst honom har jag varit tvungen att slå upp många svenska ord, det har lärt mig så mycket, säger Mustapha Am.


Inne i lägenheten
Makarna Tranströmer befinner sig bakom stängda dörrar i matsalen, längst in i lägenheten, med några få journalister. Vi står utanför, i det ljusa vardagsrummet som ramas in av välfyllda bokhyllor. Den chockade dottern Paula Tranströmer befinner sig också i det kvava vardagsrummet så välbesökt av media att fönstren immar igen.

- Spekulationerna började bli tröttsamma, så det är skönt att han fick priset nu, säger en leende Paula Tranströmer och fortsätter:

- Jag satt och mätte blodtryck på en patient. Tv:n var på och jag hörde hans namn och stelnade till och tänkte: Oh nej, vad har farsan ställt till med. Men nu ser han ju så lugn ut. Det är en fin 80-årspresent. Men viktigt för honom är det inte, viktigast för honom är hans läsare, mottagarna. Jag själv älskar hans dikter, säger Paula Tranströmer.

Efter en hektisk stund med media i matsalen är Monica och Tomas Tranströmer utmattade och behöver vila. Men... ut från rummet vi andra inte ser, strömmar plötsligt vackra pianotoner, Tomas spelar ett stycke av den tjeckiske kompositören Zdenìk Fibich.

- Ja, musiken är lika viktig för pappa som poesin, säger Paula Tranströmer.

Nere i trapphuset samlas ett 50-tal medierepresentanter och mitt i entrén sätts tre stolar upp. Åt Tomas Tranströmer själv, åt hustrun Monica och åt Eva Bonnier.

- Det är väldigt hedrande. Vi hade gått och satt oss framför teven, som de flesta bokintresserade. Tomas var väldigt ivrig. Fyra minuter i ett ringde Peter Englund så vi hann inte se så mycket, säger Monica Tranströmer som konstaterar att Tomas var allra gladast för att priset gick till poesin, som hon uttrycker det.

- Jag tror att det svenska folket både läser och skriver mycket poesi även om det inte ges ut särskilt mycket. Om Tomas kommer att skriva något mer, det får framtiden utvisa, säger Monica Tranströmer och berättar att han arbetar med några små saker och Tomas Tranströmer lägger till ett leende Mycket bra.


Diger lista
Även om det inte blir några fler böcker så har Nobelpristagaren i litteratur ett långt och händelserikt att se tillbaka på.

15 april 1931 föddes Tomas Gösta Tranströmer i Stockholm. Fadern Gösta Tranströmer var redaktör, modern Helmy var folkskollärarinna.

När Tomas var tre år skilde sig föräldrarna och pappan bildade ny familj. Mamma Helmy och Tomas flyttade då till en tvårummare på Folkkungagatan på Södermalm.

I en intervju 1990, ett halvår innan en stroke berövade honom talförmågan, berättade Tomas Tranströmer om sin barndom.

- Det rådde krig i världen och Sverige var isolerat. Vad gjorde jag då? Jo, jag satt och läste om Stanley och Livingstone i Afrika, och om polarexpeditionerna med stor förtjusning. Drömmen när jag var i tioårsåldern var naturligtvis att bli upptäcktsresande. Jag gick till och med så långt att jag promenerade genom Afrika för mig själv. Jag ritade en stor karta och markerade sedan varje vecka hur långt jag gick ... På det sättet marscherade jag genom stora delar av Centralafrika i fantasin.


Skärgårdssomrar
Somrarna tillbringade den lilla familjen på Runmarö i Stockholms skärgård, en ö som Tomas Tranströmer återkommer till i sin diktning. I dikten Det blå huset från 1983 skriver han om huset på Runmarö, som än i dag finns i poetens ägo.

"Det har stått i mer än åtti somrar. Dess trä är impregnerat med fyra gånger glädje och tre gånger sorg. När någon som bott i huset dör målas det om. Den döda personen målar själv, utan pensel, inifrån."

Tomas Tranströmer bodde kvar med sin mor i lägenheten på Folkkungagatan fram till 1958, samma år som han gifte sig med Monica Bladh. Han hade då också avlagt en yrkesexamen som psykolog samt tagit en fil. kand. i litteraturhistoria med poetik. Under en period arbetade han som psykolog på ett ungdomsfängelse.

Han debuterade 1954 med diktsamlingen 17 dikter som har beskrivits som 1950-talets mest omtalade författardebut. Sedan dess har Tomas Tranströmer utkommit med ett 20-tal böcker och är översatt till ett 60-tal språk.

Utöver sin egen poesi har Tranströmer också gjort tolkningar av utländsk poesi.

Hans lyriska stil brukar beskrivas som vardaglig och relativt lättillgänglig men har även inslag av mystik och naturlyrik. Han är också känd för sina metaforer.

- Jag är ängsligt noga med att kolla att metaforer stämmer ... Det finns en dikt om Grieg där jag talar om att hans arbetsstuga är liten, flygeln hade det lika skavande trångt som svalan under tegelpannorna. Så kom jag till Griegs arbetsstuga och det var inte alls någon flygel där, utan ett upprätt piano. Då tyckte jag att hela dikten var förstörd på något vis och jag hade ljugit om denna väsentliga detalj. Ett piano kan ju inte likna en svala, det kan bara en flygel göra, berättade Tomas Tranströmer i intervjun.


Stroke
1990 drabbades han av en hjärnblödning och förlorade till stor del talförmågan, ett trauma som han bearbetar i sina två senaste diktsamlingar Sorgegondolen och Den stora gåtan.

Tomas Tranströmer är också pianist och hans poesi refererar ofta till både jazz och klassisk musik. Några gånger efter stroken har han uppträtt och spelat pianostycken med sin friska vänsterhand, vid dessa tillfällen har skådespelaren Krister Henriksson läst Tranströmers dikter.

Under sin karriär har Tomas Tranströmer belönats med en mängd priser och utmärkelser däribland Bellmanspriset 1966, De Nios pris 1979 (delat), Kellgrenpriset och Petrarcapriset 1981, Litteraturfrämjandets stora pris 1982, Pilotpriset 1988, Nordiska rådets litteraturpris 1990 och Augustpriset 1996.

I april i år fyllde Tomas Tranströmer 80 år. I går fick han Nobelpriset i försenad födelsedagspresent.

Källor:

Staffan Bergsten, Tomas Tranströmer - Ett diktarporträtt

Intervju med Tomas Tranströmer och hans fru Monica Tranströmer, Vi-tidningen, 2007-10-23

Utdrag ur Björn Walléns intervju med Tomas Tranströmer, publicerade på dn.se 2011-09-04

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.