Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Kan vara på väg mot kraftig nedgång"

Inte så illa som 2008. Men fler varsel kan ändå komma, tror GP:s ekonomireporter.

Börsen faller, det är dåliga rapporter från företagen och mediabolag varslar - är på väg in i en ny kris?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- För tidigt att säga än.  Börsen oroas över läget i skuldtyngda euroländer och att en global lågkonjunktur ska sänka företagens vinster. Men där är vi inte än och vi vet inte hur allvarligt det blir.

- Än så länge har vi bara sett rapporter från klädföretagen. Där ser vi en nedgång på som delvis beror på att folk håller hårdare i plånboken. Men H&M, med en större delen av marknaden utanför Sverige, går bättre än väntat.

- Det är främst kvällstidningarna som har problem i mediebranschen. Dagpressen har klarat sig bättre – än så länge. Hela mediebranschen känner av konkurrensen från nätet men det är inte konjunkturbetingat.

Hur är läget jämfört med den stora finanskrisen 2008?

- Då var det betydligt värre. Efterfrågan dog omedelbart efter Lehman Brothers kollaps en 15 september 2008. Men då hade finanskrisen faktiskt hållit på mer än ett år. Vi kan vara på väg mot en kraftig nedgång – men den syns inte än.

Pensionsfonder och annat rasar, vad händer med oss vanliga dödliga?

- En tillfällig svacka behöver inte påverka de framtida pensionerna. Det som betyder mest för pensionsnivån är hur samhällsekonomin utvecklas och därmed pensionsinbetalningarna. En ihållande lågkonjunktur har betydligt större effekt än ett börsras

Kan vi räkna med varsel och uppsägningar här i området? Vilka branscher är mest konjunkturkänsliga?

- Kappahl, som rapporterar idag, har redan sagt att det kommer att dra ner på personalstyrkan. Det kommer säkert fler varsel när konjunkturen hunnit svalna. Men det ska mycket till innan det blir lika illa som 2008/2009. Många företag trimmade kostnaderna då och har fortfarande färre anställda.

Hur kan den här negativa trenden vändas? Finns det ljusglimtar?

- Det kommer att vända –även den här gången. Om politiker och centralbanker visar handlingskraft och tar itu med den europeiska skuldkrisen kan optimismen återvända. Tillväxtländerna som Kina fortsätter att utvecklas snabbt. Sverige har bra statsfinanser vilket ger oss kraft att hålla emot en nedgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.