Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kampen om regeringsmakten en rysare

Gapet mellan blocken består. Men än är inte matchen avgjord. Förtroendekampen mellan statsministerkandidaterna Reinfeldt och Löfven kan bli en rysare.

12,5 procentenheters skillnad. Drygt 51 procent för S, Mp och V. Nästan 39 procent för alliansen. Det har inte skett någon större förändring av styrkepositioner mellan blocken sedan den förra mätningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Moderaterna ligger kvar på runt 24 procent. Men de har fått bekymmer med soffliggare. Tre procentenheter av M-väljarna har lämnat partiet utan att välja ett nytt. Det kan tolkas som en protest eller vara ett tecken på bristande entusiasm från väljarna.

Socialdemokraterna når drygt 32 procent. De har å sin sida problem med storstadsväljarna och ser ut att få samma svaga valresultat bland dem som man hade i valet 2010.

Så trots en stabil övervikt för de rödgröna partierna är det alldeles för tidigt för dem att ropa hej. Eller för alliansen att ge upp. Det visade sig inte minst vid förra valet.

– Alliansen hade legat under med tio procentenheter under våren. I maj 2010 presenterade de rödgröna sitt gemensamma budgetförslag. Samtidigt kom Greklandskrisen. Då blev det en scenförändring och alliansen gick om, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tre områden

Ekengren Oscarsson ser tre områden som avgörande för vilka som slutligen tar hem spelet vid valet den 14 september:

- Den ekonomiska politiken

- Sysselsättning, välfärd och miljö

- Ledarskap

Den ekonomiska politiken. Här har alliansen fördel. De har högst förtroende bland väljarna för att landets finanser sköts på bästa sätt. Det visade sig bland annat vid förra valet, då väljarna belönade dem för hanteringen av den globala finanskrisen.

Sysselsättning, välfärd och miljö. Fördel för de rödgröna. Vad det gäller välfärdsfrågor och miljö litar väljarna mest på S, MP och V. Frågorna har tagit stort utrymme i debatten under den senaste tiden och inte minst har skolan blivit viktig.

Ledarskap. Nästan lika. Förtroendekampen mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt är jämn. Löfven är på gång och knappar in på Reinfledts försprång. I Ipsos mätning (DN 1/4) får S-ledaren 45 procent, medan M-ledaren når upp till 46 procent.

Så långt ser det i stort sett oavgjort ut. Men, betonar Henric Ekengren-Oscarsson, inget parti har sedan 1979 vunnit ett val utan att äga frågan om den ekonomiska politiken. Å andra sidan leder det rödgröna blocket med nära 13 procentenheter.

– Det ska bli mycket spännande att se nästa månads opinionsmätningar med väljarnas reaktioner efter att budgeterna har presenterats, säger Henrik Ekengren Oscarsson

Socialdemokraterna har ännu inte varit tydliga med hur de tänker sig regeringsbildningen om de tar hem segern och vilka partier de kan regera ihop med. Det blir ett kort som Reinfeldt och hans allianskollegor kommer att använda emot dem, menar Ekengren Oscarsson.

– Alliansen säger att väljarna får köpa grisen i säcken och inte får veta vad de röstar på. Men Löfven är fackföreningsmänniska och van vid förhandlingar. Då visar man inte korten innan man går in en förhandling. Här står två helt olika modeller mot varandra.

Tvåpartisystem

I mångt och mycket är det den ideologiska tillhörigheten som avgör vem man som väljare bedömer vara den bästa statsministerkandidaten. Man ser lite det man vill se hos den som har den politiska inriktning som man själv sympatiserar med. Reinfeldt kan sägas ha fördel av att vi känner till honom, menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Efter åtta år som statsminister har vi stiftat bekantskap med honom. Löfven är vi mer osäkra på – men han kan vinna på förväntningarna på honom.

– Trots att vi har ett flerpartisystem har vi bara två statsministerkandidater. Man kan nästan få intryck av att vi har ett tvåpartisystem.

Innan riksdagsvalet avgörs ska vi rösta till EU-parlamentet. Valet, som håll den 25 maj, kan komma att ställa till det lite för partierna och deras valrörelse.

– Inför EU-valet finns helt andra saker på agendan. Så för alliansen, som behöver satsa för att stänga igen gapet mellan blocken, kan farten stoppas upp av valrörelsen för EU-parlamentet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Fakta: Tre tendenser

1. Andelen tveksamma ökar

De väljare som tvekar har ökat från 13 till 15 procent. För Moderaterna innebär det att hela tre procentenheter lämnat partiet utan att välja något annat parti.

2. Utbyte mellan S och V

Vänsterpartiet klättrar upp till 8,4 procent från förra månadens mätning på 6,3 procent. För de mindre partierna gäller det att få uppmärksamhet och det har V lyckats med under perioden. V har ett stort utbyte av väljare med S

3. FP nära valresultatet 2010

Folkpartiet går upp från 5,4 procent till 6,7 och närmar sig resultatet från förra valet. De vinner väljare i storstäderna bland gruppen mellan 30-49 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.