Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kampen över om vindkraftspark i Hake fjord

Den rödgröna styrelsen i Göteborg energi ger upp. Historien om vindkraftsparken Hake fjord är över.

Mark- och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet om Hake fjord. Enda vägen att fortsätta en lång process hade varit att begära en överprövning. Men så blir det inte.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag tycker att de har fel, men vi kommer inte att gå vidare. Det är vi överens med V och S om, säger Elisabeth Undén (MP), ordförande i Göteborg Energis styrelse.

Det var en oenig styrelse som valde att överklaga till högsta instans sedan mark- och miljödomstolen i Vänersborg meddelat sitt avslag i december förra året, trots att bolagets ledning var emot.

Jonas Ransgård, moderaternas gruppledare i fullmäktige, är kritisk till att den rödgröna majoriteten drev igenom ett överklagade. Han är nöjd att den segdragna frågan nu nått en slutpunkt.

- Vi var för att utreda möjligheterna från början, men i remissvaren fanns så många invändningar av miljöskäl, fritidsskäl och kostnadsskäl att det stod klart att platsen inte var lämplig, säger han.

De första planerna på en vindkraftspark i havet vid Hake fjord lanserades av Bohus energi redan för 15 år sedan. Planerna rann ut i sanden, men några år senare tog Göteborg energi över idén.

Frågan har hela tiden varit kontroversiell och diskussionerna stormiga mellan de som – ofta av miljöskäl – velat stoppa parken. Och de som – också de av miljöskäl – velat bygga.

Omsorg om miljön var också ett tungt vägande skäl till att mark- och miljödomstolen avslog ansökan om att anlägga vindkraftsparken. Domstolen bedömde att det fanns riska att förorenade muddermassor på etableringsområdet skulle sprida sig – samt att riksintresset för sjöfart och friluftslivet skulle påverkas.

Förhoppningen fanns att vindkraftsparken skulle bildra för 500 gigawattimmar energi. Det motsvarar ungefär en tiondel av den energi som förbrukas i staden.

Elisabeth Undén (MP) är besviken på att mark- och miljööverdomstolen inte tar upp ärendet.

- Vi får gå vidare med satsningar på annan plats. Vi har tillstånd att bygga i Lysekil. Det är inte fel, men vindkraft som ägs och nyttjas av göteborgare hör hemma i Göteborg, säger hon.

Henrik Lindau var med och startade föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv.

- Jag är själaglad, säger han. Men det var inte oväntat efter att Mark- och miljödomstolen haft det goda omdömet att avslå ansökan.

GP har inte nått ordföranden i föreningen Sven Simonson, men till SVT:s Nyheter Väst säger han:

– Vi är väldigt glada. Vi har lagt ner tusentals timmar på detta i styrelsen så nu kan vi äntligen ägna oss åt lite annat.

Huvudanledningen till föreningens motstånd är miljön. Gärna vindkraft, men inte på det här sättet, menar Sven Simonson.

– Oerhörda mängder miljögifter som ligger lagrade i bottensedimenten skulle spridas ut vid en borrning för vindkraftverken. Dessutom skulle 15 vindkraftverk skärma av skärgården så det blir svårare att utöva friluftsliv, säger Sven Simonson till SVT:s regionala nyhetsprogram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.