Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kampanj mot jätteräkor

Jätteräkorna förstör miljön och skapar sociala problem. Nu drar Naturskyddsföreningen igång en anti-scampi-kampanj.

Tigerräkor, gampas, tropiska räkor, scampi. Jätteräkorna har många namn, och har blivit allt mer populära.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är väldigt problematiskt. Jätteräkorna är det värsta livsmedlet jag kan tänka mig, det är dags att ta itu med det en gång för alla, säger Kajsa Garpe på Naturskyddsföreningen som är handläggare för marina ekosystem och fiske.

Det finns både fiskade och odlade jätteräkor. Fisket görs med trålar och ger stor bifångst.

– För varje jätteräka kan man få upp hundra andra fiskar som bara slängs bort, säger Kajsa Garpe.

Men det är de odlade räkorna som skapar störst problem. Odlingen sker i bland annat Asien och det är vanligt att man hugger ner mycket mangroveskog.

– Skogen är en viktig resurs där människor hittar mat och ved. Och den skyddar mot stormar och tsunamis. Mangroveskogen är ett av våra viktigaste ekosystem, säger Kajsa Garpe.

Mycket kemikalier pumpas in i odlingarna, som därför måste byta plats efter en tid och skövlar ännu mer skog. Dessutom får jätteräkorna i sig mycket antibiotika i förebyggande syfte, eftersom de lätt blir sjuka.

Men odlingarna får också stora konsekvenser för de boende i området.

– Folk kan till exempel inte fiska, de kommer inte åt sin strand. Oftast kommer man inte igenom odlingarna, det brukar stå tungt beväpnade vakter där, säger Kajsa Garpe.

Det finns miljömärkta jätteräkor, men enligt Kajsa Garpe är de inget alternativt.

– Ingen har lyckats producera en jätteräka som man kan äta med gott samvete, säger hon.

Naturskyddsföreningen kampanj startade under onsdagen. Under eftermiddagen hade den redan fått närmare 1700 "gilla"-markeringar på Facebook. En kort film, "Antiscampi - The Movie" finns nu ute på nätet, och Kajsa Garpe hoppas att fler ska välja bort jätteräkan från tallriken.

– Det finns jättemycket gott man kan äta i stället, till exempel burfångad havskräfta eller Krav-märkta räkor. Och musslor är underskattade, de ska man äta mycket.

Jätteräkan dyker ofta upp i sushilådan, och enligt Naturskyddsföreningens kampanj gör man en viktig insats för miljön genom att beställa sushi utan scampi. Kajsa Garpe har förhoppningar om att kunskapen om jätteräkan nu ska spridas brett.

– En del har hört talas om problemen, men om folk visste det vi vet... Hade de besökt en odling skulle de aldrig mer stoppa en jätteräka i munnen, säger hon.