Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Kalla: "Gjorde fruktansvärt ont"

Charlotte Kalla fixade Sveriges första medalj i Lahtis, i sitt första lopp. Svenskan ryckte ifrån Heidi Weng i det sista varvets tyngsta stigning. – När jag väl har bestämt mig för något så har jag förmågan att göra det, säger hon.

Charlotte Kalla var tidigt upp i täten av loppet, men föll plötsligt i en kurva och tvingades jaga ikapp.

– Jag kände att jag kunde lägga det bakom mig ganska tidigt, och det är vad som krävs. Det går inte att haka upp sig på att man har ett fall. Jag tog ett beslut att försöka ta igen det snabbt utför. Sedan gick det ju fort även på andra varvet och det var viktigt att vara med bland de fyra, säger Kalla efter loppet.

29-åringen kom tillbaka och blandade sig i tätstriden, men lyckades inte hänga med Marit Björgen och Krista Pärmäkoski när duon ökade tempot.

– Jag försökte hänga på men det fanns tyvärr inte krafter att följa, och luckan fram till Marit och Krista växte stabilt, även om jag försökte åka så bra skidor som jag kunde. De är otroligt starka idag, så det är svårt att spekulera i hur det hade varit utan ett fall.

Istället blev det en bronsstrid mot Heidi Weng. I den tyngsta stigningen under det sista varvet gjorde Kalla ett starkt ryck som bräckte norskan. Weng orkade inte hänga på och Kalla säkrade sin tionde VM-medalj och Sveriges första i Lahtis.

– Det här gör att jag kan slappna av och jag känner mig otroligt peppad på att köra 10 klassiskt på tisdag. Jag ska verkligen försöka ta ut allt i kroppen då och försöka få med mig känslan jag hade här idag.

– Det betyder jättemycket att få känna att jag verkligen kunde åka mitt bästa när det är dags för VM. Jag har längtat efter den här dagen under en väldigt lång tid, och är så väldigt glad att det funkar rätt kroppsligt, säger Kalla.

Efter en krånglig säsong, med skador i ryggen och hjärtflimmer lyckades alltså Kalla pricka formen till VM än en gång. Efter loppet försökte hon förklara hur hon gör det.

– När jag väl har bestämt mig för något så har jag förmågan att göra det som jag behöver göra, och även modet att se att det inte bara är träning som kommer göra mig bättre, utan även att jag vågade återhämta mig efter touren. Någonstans där kom drivkraften och beslutsamheten att göra det sista.

Björgen tog guldet före Pärmäkoski och är därmed bäst i skidhistorien med sina 15 VM-guld