Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jean-Claude och Katharina Eggel på La Praline.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kakaobrist oroar inte Göteborgsfirma

Procenthalt, ursprungsland och kvalité har blivit allt viktigare när vi väljer choklad. Choklad har gått från godis till njutning.

På Göteborgsföretaget La Praline har man arbetat med choklad i tio år. Där har man märkt av det ökade intresset för kakao, enligt delägare Katharina Eggel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Hela intresset för kakaon har ökat otroligt. Jag tror det beror på att ju mer du kan om en produkt desto intressantare är den, säger hon.

Att chokladen kan ta slut om sju år, som förutspåddes av chokladexperten Angus Kennedy i veckan, har hon svårt att tro på.

- Man hittar alltid nya plantager. Problematiken är att bönderna får erbjudanden att odla annat som ger mer pengar. Men jag har svårt att föreställa mig att chokladen försvinner om sju år, säger hon.

Det är bråda dagar på La Praline. Både inför chokladmässan, den 18-20 oktober i Göteborg, men även för att det är på vinterhalvåret som vi äter mest choklad. En kombination av ett bra chokladväder och julen gör att konsumtionen ökar.

- Hösten är tung och dyster och man blir glad av att äta choklad, så folk tröstar sig genom att äta choklad, säger Katharina Eggel.

Enligt henne tänker vi i dag mer på, är mer måna om, vad vi stoppar i oss än vi gjort tidigare. Sedan början av 2000-talet har chokladmarknaden exploderat och synen på choklad har förändrats, det är skillnad på choklad och choklad.

- Choklad har inte funnits i vår kultur tidigare och det finns nu ett gourmetintresse kring choklad. Äter man med sunt förnuft är choklad bra, nyttigt och gott, säger Katharina Eggel.

Chokladtrenden går mer mot kvalitet och att se chokladen som en del av en hälsosammare livsstil. Vi äter mer mörk choklad, för smaken, men även för att den innehåller mindre socker.

- Ett annat exempel är att om man druckit kaffe med socker och sedan vänjer sig att dricka utan, då går man inte tillbaka igen, det är samma med choklad, säger Eggel.

Som en liten chokladtillverkare är Katharina Eggel inte orolig över stigande kakaopriser, folk kommer alltid att efterfråga kvalitetschoklad. Samtidigt hoppas hon att det inte blir som på 70-talet när chokladen drygades ut med mjöl, men ser samtidigt en risk när vinsterna måste upprätthållas hos de stora producenterna.

- Smaken kommer inte att förändras utan bara ersättningssubstanserna, men det kanske inte den stora massan tänker på, säger hon och fortsätter:

- Då är det ännu viktigare att man tänker på vad som är i chokladen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.