Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Köpa eller sälja bostad först?

Vad är egentligen bäst, ska man köpa lägenhet eller sälja sin bostad först? Enligt Patrik Andersson, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg, finns det inga rätta svar. – Det beror på vilka förutsättningar du har, säger han.

När du bestämmer dig för om du vill sälja eller köpa först bör du först tänka på hur marknaden ser ut, både där du bor i dag och där du vill bo i framtiden.
– Vill du till exempel bo på en specifik gata kan det vara en bra idé att köpa först, men kan du tänka dig att titta i ett helt område kan du absolut sälja först, säger Patrik Andersson, som arbetar som mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg.

Om det finns stor efterfrågan där du bor så kan du känna dig mer trygg i att köpa innan du säljer. Är din ekonomi mer på ”marginalen” kan det vara bra att fundera på att sälja innan du köper. Fördelen med att köpa först är att man har sitt boende löst hela vägen. Den stora fördelen med att sälja först är att man vet vad man har att röra sig med när man sen ska köpa en ny lägenhet och man riskerar inte att köpa för mer än vad man har.

Enligt Patrik Andersson finns det för – och nackdelar med bägge strategierna
– Min rekommendation är att känna av läget på marknaden, är den uppåt gående som nu kan man köpa först och sälja sen går marknaden lite sämre är det bäst att sälja först.
Ett annat användbart tips är att kontakta en mäklare i ett tidigt skede.
– Om man funderar på att byta boende så är det absolut bra att kontakta en mäklare så snart som möjligt för att förbereda för sin försäljning. Då kan vi ta bilder, skriva de texter som krävs och förbereda allt som går. Vi har också möjlighet att stämma av läget på marknaden med vår tjänst På Gång. På detta vis så kan man få en fingervisning om vad bostaden kommer att säljas för när det väl blir aktuellt. När det är dags att sälja så är det bara att trycka på en knapp så kommer din bostad ut på marknaden, på detta vis så undviker man risken för dubbla boenden, säger Patrik Andersson.

En fördel med att sälja först är att du vet exakt hur mycket du kommer få för din bostad, vilket påverkar hur mycket du kommer att kunna lägga i kontantinsats för den nya bostaden.
– Genom att köpa först och sälja sen slipper man risken att sälja sin lägenhet och sen inte hitta någonstans att bo, säger Patrik Andersson.
Tänk dock på att det kan bli bråttom att sälja din bostad, och din nuvarande bostad kan behöva vara såld för att du ska få låna pengar till din nya bostad. Troligtvis vill nämligen banken att du ska ha sålt din nuvarande bostad innan du flyttar in i den nya.
– Det betyder att du måste kunna visa upp ett försäljningskontrakt som visar att du sålt din nuvarande bostad innan lånet till den nya bostaden kan betalas ut, förklarar Patrik Andersson.

Sammanfattningsvis kan man säga: Det finns en generell tumregel som är bra att ha med sig när man går i flyttankar. Har du en tajt ekonomisk kalkyl är det bra att sälja först så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med. Är du däremot lågt belånad och har bra marginaler i din kalkyl så kan du köpa först och sälja sedan.
– Vilken strategi som är bäst är som sagt helt individuellt och något du bör diskutera med din bank och med en mäklare, avslutar Patrik Andersson.