Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De stora livsmedelskedjorna pressar priset så att det inte som nötköttsproducent går att få rimlig ekonomi i produktionen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Köp svenskt nöt- och lammkött

Är Ica beredd att visa de gårdar och slakterier som används när nötkött produceras för försäljning till svenska butiker? Frågan känns berättigad när Ica skriver i sin tidning Buffé att produktionen utomlands sker enligt svensk djurskyddslagstiftning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att Ica backar på att detta gäller också övrigt kött, som man först påstod, är intressant. Lamm, gris, häst och fjäderfä föds alltså upp och slaktas i laglöst land?

Är svenska djurskyddsinspektörer och veterinärer välkomna på oanmälda besök på de anläggningar som enligt Ica ska leva upp till svenskt djurskydd? Att samtidigt ta en titt på hur förhållandena är för övriga djurslag skulle säkert intressera många konsumenter.

Buffé skriver att svenskt nötkött inte räcker till för marknaden. Det är inte ett dugg konstigt. De stora livsmedelskedjorna pressar priset så att det inte som nötköttsproducent går att få rimlig ekonomi i produktionen och samtidigt följa svensk djurskyddslagstiftning.

Att köpa svenskt fyller ytterligare en funktion. De nötkreatur och lamm som föds upp här, betar här. Utan betande djur försvinner de marker som har de högsta biologiska värdena i Sverige. Mandelblom, kattfot och blå viol är snart något som bara visan minner om.

Det enda som kan stoppa utvecklingen är att konsumenterna efterfrågar svenskt nöt- och lammkött och att livsmedelsjättarna tar sitt ansvar.

Gör ni det?

Birgit Jönsson

verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige och nötköttsproducent

Lotta Bäckberg

samordnare bonde- och djuromsorgen, LRF Västra Sverige