Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Könsbytare måste steriliseras

Den som vill byta kön måste i dag vara ogift och steriliserad. Dessa krav måste slopas, enligt en ny utredning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En person som är gift måste i dag skilja sig för att få byta kön. Personen fråntas dessutom rätten att frysa ner sina ägg eller spermier, visar utredningen från Socialstyrelsen.

-Det här bygger på en kraftigt förlegad lagstiftning. Det är kränkande att du ska behöva skilja dig för att få byta kön, säger den externa utredaren Karin Lindell.

Den som byter kön bör också ha rätt att frysa ner sina könsceller, anser utredaren.

Omkring 50 könsbyten görs i Sverige varje år. Utredningen visar att transsexuella ofta känner sig kränkta i kontakten med vården. Utredaren förslår därför att det etableras tre till fem specialteam i landet som ska ge vård till transsexuella.

-Det är en vård som är mycket ojämlik över landet. Många har mått väldigt dåligt, säger Karin Lindell.

RFSL, som har ingått i en referensgrupp för utredningen, välkomnar förslagen:

-Nu är bollen tillbaka hos lagstiftaren. Det är väldigt viktigt att man tar bort kraven på tvångssterilisering och på att man ska vara ogift. Nu hoppas jag att Göran Hägglund tar emot förslagen och gör dem till verklighet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande.

Ytterligare ett bra förslag är enligt RFSL att personer ska kunna ändra sitt juridiska kön, utan att genomgå könskorrigerande behandling. Något som däremot återstår är att utreda vården av transpersoner under 18 år, påpekar RFSL.

Nu skickas utredningens förslag på bred remiss. Socialstyrelsen ska ta fram riktlinjer för vården av transsexuella. Frågan bör ges hög prioritet, anser myndighetens generaldirektör Lars-Erik Holm.

-Jag tror att det är få svenskar som vet att tvångssterilisering lever kvar. Det här är ett mörkt kapitel i svensk historia och det måste upphöra, säger han.