Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kärvare mellan Sahlin och Reinfeldt

Tonen mellan de rödgrönas ledare Mona Sahlin (S) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) skärptes på söndagen. Men båda var överens om att Sverige ska bidra för att stötta euroländerna.

- Vi blir alla drabbade om det inte blir lugn och ro, sade Sahlin i direktsänd valduell i SVT:s Agenda.

Såväl Reinfeldt som Sahlin betecknade läget som allvarligt. Statsministern betonade att det som Sverige kan vara med att erbjuda är lån på marknadsmässiga villkor.

- Vi kan rakryggat säga att vi inte äventyrar skattebetalarnas pengar, sade han.

Reinfeldt varnade för att krisen kan fördjupas om EU-länderna inte snabbt lyckas komma överens.

- Det är viktigt att vi gör rätt nu, sade han.

Reinfeldt lyfte fram Sverige som det lyckliga undantaget i EU med goda statsfinanser där statsskulden nu är lägre än 2006 när han tog över efter en socialdemokratisk regering. Men Sahlin påminde om den ekonomiska krisen under en borgerlig regering på 90-talet.

Apropå det rödgröna löftet om att sänka skatter för pensionärer var Sahlin tydlig.

- Det blir ingen skattesänkning på lånade pengar, sade hon.

Sahlin attackerade Reinfeldt för att han påpekade att statsskulden minskat under den borgerliga regeringen. Om inte avbetalningarna från pengarna för utförsäljningen av statliga verksamheter, som Vin & Sprit, räknades in har statsskulden faktiskt ökat, enligt Sahlin.

Reinfeldt svarade att svenska folket nog inte har något emot att "en spritfabrik" har sålts för att minska betalningar på räntan på statsskulden.

Båda sade att de fortfarande är för att Sverige inför euron. Men de klargjorde också att den senaste tidens oro och svårigheter inom euro-zonen gör att nya utvärderingar krävs.

Sahlin och Reinfeldt tävlade om vems politik och ideologi som bäst värnar den skattefinansierade välfärden.

Enligt Reinfeldt vill de rödgröna partierna höja skatterna för tre miljoner löntagare.

- Det handlar om kanske 150 kronor i månaden för att de ska få höjd a-kassa. -Och det är fyra miljoner som får sänkt skatt, kontrade Sahlin som hävdade att det finns sju miljoner löntagare i Sverige.

Enligt Reinfeldt finns det dock endast drygt fyra miljoner och han sade att det var ett anständighetskrav att siffrorna redovisades korrekt.

Debatten avslutades med frågan om höjd skatt på bensin som miljöåtgärd.

- Höjningen behövs för miljöns skull, försvarade Sahlin de rödgrönas gemensamma förslag om höjd bensinskatt medan Reinfeldt ansåg att man gör klimatet en otjänst när skattebördor läggs på folk i glesbygd som kör långa sträckor.